łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki


Łosoś teriyaki – często gości na naszym stole, ale wreszcie się zmobilizowałam, by dodać przepis na bloga. W poniższym przepisie w składnikach wymieniony jest sos teriyaki, który można kupić gotowy w buteleczkach w prawie każdym sklepie, ale wedle uznania możecie przyrządzić taki sos również od podstaw w domu. Ta ryba w sosie jest dość szybka i prosta w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na łososia w sosie teriyaki.


Teriyaki

Teriyaki to nic innego jak japońska technika kulinarna, która jest zaliczana do kategorii potraw yakimono i polega na pieczeniu bądź grillowaniu ryby bądź mięsa w specjalnej marynacie zwanej tare. W Japonii  w ten sposób głównie przyrządzane są wszelkiego rodzaju ryby, zaś na Zachodzie można częściej spotkać mięsa marynowane w tenże sposób. Sama nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, który oznacza świecić, błyszczeć. Jest to nawiązanie do tego, że marynata teriyaki pod wpływem dużej ilości cukru w sosie, błyszczy się na powierzchni danej potrawy. Główne składniki marynaty, czyli oryginalnego sosu teriyaki to sos sojowy (shoyu), słodkie sake – mirin oraz cukier (najczęściej trzcinowy) lub miód.

Łosoś teriyaki – Składniki na 2 porcje:

  • 320 g łososia – 2 filety po 160 g
  • 50 ml sosu teriyaki* (3 i 1/3 łyżki)
  • sok z 1/4 limonki – 1 łyżka – ok. 15 ml
  • 1 płaska łyżka miodu – ok. 10 g
  • 1 mały ząbek czosnku – ok. 3 g
  • pół płaskiej łyżeczki startego imbiru – ok. 2 g
  • pół płaskiej łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili – ok. 2 g
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego – ok. 8 g
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu – ok. 8 g

U nas dodatkowo do podania:

  • 100 g kaszy kuskus (waga przed ugotowaniem, na 2 porcje)
  • ulubione warzywa gotowane na parze (np. brokuły, cukinia)

*można przygotować domowy sos teriyaki lub użyć gotowego w buteleczce ze sklepu

losoś teriyaki przepis

Łosoś teriyaki – przepis krok po kroku:

  1. Łososia opłukać, osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Przekroić na 2 filety.
  2. W większej misce (tak, by potem zmieściła się w niej też ryba) wymieszać sos tariyaki, sok wyciśnięty z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekany), starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane na mniejsze kawałki chilli (bez pestek). Włożyć łososia i dokładnie wysmarować marynatą. Odstawić na 30-60 minut, by ryba się zamarynowała.
  3. Łososia wyjąć z marynaty, ułożyć skórką do dołu na grillu (lub patelni grillowej, ewentualnie na zwykłej patelni) i grillować/smażyć (na małym ogniu) przez około 8-10 minut, aż mięso będzie wysmażone do 2/3 wysokości filetu, a skórka stanie się chrupiąca. Następnie przewrócić łososia na drugą stronę i smażyć (lub grillować) jeszcze przez około 2 minuty, by cały filet ryby był dobrze wysmażony (jednak nie smażyć dłużej niż do zaróżowienia się mięsa ryby, by jej zbytnio nie przesuszyć – ma pozostać soczysta).
  4. Marynatę, w której wcześniej moczył się łosoś, wlać do garnuszka i gotować przez kilka minut (około 10-15), aż zgęstnieje. Tak powstały sos teriyaki przecedzić przez sitko, a następnie wymieszać z olejem sezamowym.
  5. Na suchej patelni, na małym ogniu zrumienić 2 łyżeczki ziaren sezamu.
  6. Przełożyć łososia na talerze i polać ciepłym sosem teriyaki, a na koniec posypać zrumienionym sezamem. Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas najczęściej jest to kasza kuskus oraz warzywa gotowane na parze).

Jeśli lubicie łososia, to po więcej przepisów zapraszam na bloga do zakładki: łosoś przepisy.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.