łosoś w francuskim sosie miodowo musztardowym
Ryby Łosoś

Łosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym

Kuchnia : Francuska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 4 porcje

Łosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym – to pomysł na pyszną, soczystą rybę w sosie z miodu i musztardy francuskiej. Na blogu znajdziecie podobny przepis, ale na łososia z patelni w sosie z musztardy i śmietany.



Poniższy przepis to łosoś z piekarnika, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go na patelni lub grillu. Ilość miodu i musztardy również możecie dowolnie modyfikować pod Wasze gusta smakowe, ale dla nas poniższe proporcje są idealne :)

Łosoś w sosie miodowo-musztardowym – Składniki:

Składniki na sos miodowo-musztardowy z czosnkiem:

  • 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 czubate łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki

Łosoś w sosie miodowo-musztardowym – Pozostałe składniki:

  • ok. 600 g filetów z łososia
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • świeżo posikana natka pietruszki
  • olej lub oliwa do wysmarowania folii aluminiowej

łosoś w sosie miodowo-musztardowym

Przepis na łososia w sosie miodowo-musztardowym:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C (góra-dół).
  2. Przygotować francuski sos miodowo-musztardowy: w tym celu wymieszać ze sobą musztardę francuską, miód, czosnek, wędzoną paprykę oraz sok z cytryny.
  3. Filety z łososia podzielić na 4 kawałki.
  4. Dużą blachę do pieczenie wyłożyć folią aluminiową, posmarować ją olejem lub oliwą. Na środku poukładać łososia skórą do dołu. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch ryby równomiernie posmarować francuskim sosem miodowo-musztardowym. Złożyć boki folii aluminiowej, by łosoś był szczelnie zamknięty w kieszonce. Jeśli kawałek folii nie był wystarczająco duży, to można go przykryć z góry drugim kawałkiem folii, pamiętając o tym, by stworzyć szczelną paczuszkę.
  5. Wstawić łososia do piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut (w zależności od grubości filetów) aż ryba będzie całkowicie upieczona. Następnie po tym czasie, rozerwać folię z góry, odgiąć ją na boki i piec łososia bez przykrycia (najlepiej z funkcją grilla) przez kolejne 3-4 minuty – do czasu aż lekko się przypiecze od góry.
  6. Wyciągnąć łososia z piekarnika, ostrożnie przełożyć na talerze i oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Więcej pomysłów na dania z łososiem znajdziecie w zakładce: łosoś – przepisy.


łosoś w miodzie i musztardzie

4.5 / 5 ( 6 głosów )

1 thought on “Łosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here