Łosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym – to pomysł na pyszną, soczystą rybę w sosie z miodu i musztardy francuskiej. Na blogu znajdziecie podobny przepis, ale na łososia z patelni w sosie z musztardy i śmietany.
Poniższy przepis to łosoś z piekarnika, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go na patelni lub grillu. Ilość miodu i musztardy również możecie dowolnie modyfikować pod Wasze gusta smakowe, ale dla nas poniższe proporcje są idealne :)
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym – Składniki:
Składniki na sos miodowo-musztardowy z czosnkiem:
- 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 4 czubate łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach lub przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym – Pozostałe składniki:
- ok. 600 g filetów z łososia
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- świeżo posikana natka pietruszki
- olej lub oliwa do wysmarowania folii aluminiowej
Przepis na łososia w sosie miodowo-musztardowym:
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C (góra-dół).
- Przygotować francuski sos miodowo-musztardowy: w tym celu wymieszać ze sobą musztardę francuską, miód, czosnek, wędzoną paprykę oraz sok z cytryny.
- Filety z łososia podzielić na 4 kawałki.
- Dużą blachę do pieczenie wyłożyć folią aluminiową, posmarować ją olejem lub oliwą. Na środku poukładać łososia skórą do dołu. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch ryby równomiernie posmarować francuskim sosem miodowo-musztardowym. Złożyć boki folii aluminiowej, by łosoś był szczelnie zamknięty w kieszonce. Jeśli kawałek folii nie był wystarczająco duży, to można go przykryć z góry drugim kawałkiem folii, pamiętając o tym, by stworzyć szczelną paczuszkę.
- Wstawić łososia do piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut (w zależności od grubości filetów) aż ryba będzie całkowicie upieczona. Następnie po tym czasie, rozerwać folię z góry, odgiąć ją na boki i piec łososia bez przykrycia (najlepiej z funkcją grilla) przez kolejne 3-4 minuty – do czasu aż lekko się przypiecze od góry.
- Wyciągnąć łososia z piekarnika, ostrożnie przełożyć na talerze i oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej pomysłów na dania z łososiem znajdziecie w zakładce: łosoś – przepisy.
Wygląda smacznie. Przepis wydaje się całkiem prosty, muszę wypróbować :)