Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – krótko mówiąc: niebo w gębie! :) Jeśli lubicie kremowe sosy i łososia lub jeśli robiliście mój przepis na Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami i Wam smakowało, to ten przepis też skradnie Wasze serce :)
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Składniki:
- ok. 600g filetu z łososia (podzielić na 4 kawałki)
- 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli)
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula (ok. 120g)
- 3 garście świeżego szpinaku (ok. 60g)
- 150 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych z oleju, ale 2-3 łyżki można wykorzystać do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli)
- 250g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- garść świeżo startego parmezanu (ok. 40g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Wykonanie:
- Łososia umyć, osuszyć, jeśli ma skórę i ości, to należy je usunąć (ości najlepiej wyciągnąć za pomocą pęsety, a skórę, cieniutko odkroić nożem). Doprawić rybę z obu stron solą i pieprzem.
- Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać na dużym płomieniu 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów, a następnie skręcić płomień o połowę i wrzucić łososia na gorącą patelnię, najpierw w dół od strony, na której wcześniej była skóra łososia, a następnie podsmażyć rybę z drugiej strony. Po usmażeniu łososia ściągnąć go z patelni i odłożyć na bok.
- Na tę samą patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować (co jakiś czas mieszając) z 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Dodać parmezan oraz 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec należy ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała.
- Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego!
Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym
Super potrawa.Goscie się oblizywali :)
Cieszę się bardzo, że smakowało :)) Na przyszłość będę wdzięczna za podesłanie zdjęcia dania do galerii ;*