łosoś w migdałach

Łosoś w migdałach


Łosoś w migdałach to dość szybka i pyszna propozycja na soczystego łososia z chrupiącą pierzynką. Gorąco polecam. `


Łosoś w migdałach – Składniki: 

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duża garść migdałów w płatkach
  • sól i pieprz do smaku

łosoś pieczony z migdałami

Przepis na łososia w migdałach:

  1. Łososia osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut, by nieco się zamarynował. Następnie po tym czasie ponownie go osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Pokroić filet na 3 części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą część posmarować 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany i oprószyć płatkami migdałów.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Włożyć naczynie żaroodporne z rybą i piec bez przykrycia na środkowym poziomie piekarnika, z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) przez około 18-20 minut (do czasu aż łosoś będzie upieczony w środku, a migdały lekko się zarumienią). Smacznego!

Łosoś z migdałami

W naszym domu dość często (oczywiście w granicach rozsądku) przygotowujemy łososia z piekarnika lub łososia smażonego. Co jakiś czas wymyślając jakieś nowe dodatki do niego. Ty, razem padło właśnie na łososia pieczonego z migdałami. Jeśli tylko chcecie, to oczywiście dodatek śmietany możecie pominąć i tylko oprószyć łososia migdałami w płatkach, aczkolwiek uważam, że śmietana tutaj fajnie podkreśla smak dania. Jako dodatek do tego dania polecam np. duszony szpinak z czosnkiem i frytki lub pieczone ziemniaki. Super sprawdzi się tutaj także sałatka z rukoli oraz inne, lekkie surówki i sałatki.


losoś w migdałach pieczony
losoś w migdałach przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.