Łosoś w migdałach to dość szybka i pyszna propozycja na soczystego łososia z chrupiącą pierzynką. Gorąco polecam. `
Łosoś w migdałach – Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 duża garść migdałów w płatkach
- sól i pieprz do smaku
Przepis na łososia w migdałach:
- Łososia osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut, by nieco się zamarynował. Następnie po tym czasie ponownie go osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pokroić filet na 3 części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą część posmarować 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany i oprószyć płatkami migdałów.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Włożyć naczynie żaroodporne z rybą i piec bez przykrycia na środkowym poziomie piekarnika, z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) przez około 18-20 minut (do czasu aż łosoś będzie upieczony w środku, a migdały lekko się zarumienią). Smacznego!
Łosoś z migdałami
W naszym domu dość często (oczywiście w granicach rozsądku) przygotowujemy łososia z piekarnika lub łososia smażonego. Co jakiś czas wymyślając jakieś nowe dodatki do niego. Ty, razem padło właśnie na łososia pieczonego z migdałami. Jeśli tylko chcecie, to oczywiście dodatek śmietany możecie pominąć i tylko oprószyć łososia migdałami w płatkach, aczkolwiek uważam, że śmietana tutaj fajnie podkreśla smak dania. Jako dodatek do tego dania polecam np. duszony szpinak z czosnkiem i frytki lub pieczone ziemniaki. Super sprawdzi się tutaj także sałatka z rukoli oraz inne, lekkie surówki i sałatki.

