Łosoś w wyrazistym sosie śmietanowo – musztardowym, z dodatkiem koperku.
Składniki
- Filet z łososia ok. 300-400g
- Śmietana kwaśna 18% do zup i sosów 200g
- Musztarda chrzanowa 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Koperek 1 pęczek
- Pietruszka 1 pęczek
- Cytryna 1 mały kawałek
- Żółtko 1 sztuka
Wykonanie:
- Filety umyć i pokroić na porcje podobnej wielkości. Doprawić je solą i pieprzem, po czym skropić sokiem z cytryny.
- Filety z łososia smażyć około 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i przykryć talerzykiem, by ryba nie ostygła i nie przesuszyła się.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać musztardę, wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i zagotować, delikatnie mieszając.
- Do sosu dodać posiekany koperek, pietruszkę i żółtko. Mieszać do czasu aż sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem, polać nim filety z łososia. Smacznego!

Zdrowszy bedzie upieczony w piecu z uzyciem Soyaki sos ,a do tego szparagi zielone al dente.
Piateczek dobra rybka ladnie podane dobry przepis
.
Ale mam smaka na …….!♡
Mniam
Najlepszego łososia jakiego jadłam to był łosoś w sosie porowym w wykonaniu Marlena Elżbieta Gorzycka:) mistrzostwo:)
Czy mogłabym dostać ten przepis na tego łososi w sosie porowym?
Pyszności :)
Pycha!
bardzo dobre połączenie!
Mniam;-)
za łososia oddam wszystko :)
Bardzo lubię często jem