Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera

Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Oryginalny przepis pochodzi z książki “Każdy może gotować” Jamiego Olivera. Więcej przepisów na łososia znajdziecie tutaj: Łosoś – przepisy


Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Składniki:

  • 300g filetu z łososia
  • 200g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona fasolka Bounduelle już wstępnie gotowana i którą wystarczy tylko rozmrozić przed wykonaniem tego dania) + 2 łyżki oliwy do otoczenia fasolki (jeśli będziecie używać surowej fasolki, to będzie trzeba wcześniej ją wstępnie podgotować i poprzycinać końcówki)
  • sól i pieprz do smaku
  • pesto bazyliowe – kilka łyżeczek (u mnie pesto domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: Pesto z bazylii – przepis)
  • sok z cytryny do skropienia łososia
  • kilka pomidorków koktajlowych

Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera


Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie:

  1. Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  3. Jeśli używacie mrożonej fasolki, wstępnie gotowanej, to wystarczy ją tylko rozmrozić. Jeśli zaś używacie surowej fasolki, to należy najpierw poobcinać końcówki,  a następnie ugotować ją na półtwardo (ok. 3-4 minuty od zawrzenia wody), odcedzić i osuszyć. Następnie skropić fasolkę oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić na dwie porcje.
  4. Przygotować folię aluminiową – 2 kawałki (takiej wielkości, by można było je potem spokojnie zawinąć. Na każdym kawałku ułożyć najpierw fasolkę, a następnie kawałek łososia, skropić sokiem z cytryny, delikatnie doprawić solą i pieprzem,  a następnie posmarować wierzch pesto bazyliowym (zobacz przepis: Pesto z bazylii). Na samej górze poukładać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawinąć folię w paczuszkę, przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec całość przez ok. 15-20 minut (w zależności, czy mamy chudsze czy grubsze kawałki łososia). Po tym czasie wyciągnąć łososia z piekarnika i rozwinąć folię. Można go przełożyć na talerz lub podawać w takich foliowych paczuszkach. Smacznego!
  5. Więcej przepisów na łososia znajdziecie tutaj: Łosoś – przepisy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.