Łosoś z piekarnika – to szybki i prosty pomysł na obiad, nie tylko piątkowy. Pyszny i soczysty pieczony łosoś w marynacie, to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Wykonanie łososia z piekarnika zajmuje mniej niż 5 minut, a czas pieczenia to 12-15 minut, więc jak łatwo obliczyć zrobienie takiego obiadu zajmie Wam mniej niż 20 minut! Idealny obiad dla zapracowanych i zabieganych. Gorąco polecam nasz sprawdzony przepis na pieczonego łososia.
Łosoś z piekarnika przepis
Łosoś pieczony w piekarniku robi się właściwie sam. Wymieszanie składników na marynatę to zaledwie chwila, a potem już można odmierzyć stoper i poczekać aż rybka sama się upiecze. W międzyczasie można ugotować kaszę oraz warzywa na parze, które będą idealnym dodatkiem do łososia z piekarnika. To proste danie przygotuje się w około 20 minut i jest idealne na piątkowy obiad, gdy po cały tygodniu pracy jesteśmy zmęczeni i mamy ochotę na coś szybkiego, bez zbędnego stania przy garach.
Pieczony łosoś
Łosoś z piekarnika to jedno z ulubionych dań mojego męża. Moja córka również uwielbia takiego pieczonego łososia, ale tak to już jest, że dzieciom z reguły smakuje to, co jest z dodatkiem miodu. Ja najczęściej korzystam z miodu lipowego, ale spokojnie możecie użyć też np. miodu wielokwiatowego. W wersji fit jadamy pieczonego łososia z kaszą oraz warzywami na parze, a innym razem, gdy nie liczymy kalorii lubimy zjeść takiego pieczonego łososia z dodatkiem pieczonych ziemniaków pokrojonych w kostkę bądź pod postacią talarków ziemniaczanych, które pieczemy jednocześnie z łososiem, ale na dwóch osobnych blaszkach i wkładam je do piekarnika nieco szybciej, gdyż wymagają one dłuższego czasu pieczenia.
Łosoś pieczony w folii
Wiele osób piecze łososia w folii aluminiowej, jednak w przypadku poniższego przepisu pieczenie folii nie jest konieczne. Mimo tego, że łosoś nie jest pod przykryciem, to wychodzi idealnie soczysty.
Łosoś z piekarnika – Składniki:
Składniki na łososia i marynatę do niego:
- ok. 320 g filetu z łososia
- 1 łyżeczka miodu (u mnie lipowy)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do łososia w piekarniku pieczonego:
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- 4 cienkie plasterki cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
Przepis na łososia z piekarnika:
- Filety z łososia umyć pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, przekroić na 2 porcje i ułożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego skórą do dołu.
- Czosnek obrać z łupinek i pokroić na plasterki.
- Cytrynę pokroić w cienkie plasterki (4 sztuki).
- Przygotować marynatę do ryby: w tym celu wymieszać ze sobą miód, sos sojowy, olej rzepakowy (lub oliwę) oraz sok z cytryny.
- Łososia wyłożonego w naczyniu żaroodpornym doprawić solą (nie za mocno, bo sam sos sojowy jest dość słony) oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie polać go wcześniej przygotowaną marynatą.
- Na wierzchu ryby (i również obok niej) poukładać plasterki czosnku. Następnie na wierzch łososia wyłożyć też cienkie plasterki cytryny (po 2 plasterki na każdy kawałek łososia). Do naczynia żaroodpornego włożyć również 2 gałązki pomidorków koktajlowych.
- Jak upiec łososia w piekarniku? W tym celu piekarnik należy rozgrzać do temperatury 210 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), włożyć naczynie żaroodporne na środkowy poziom. Ile piec łososia? Pieczenie łososia zależy w dużej mierze od grubości filetów, więc nie można tego określić dokładnie co do minuty. Na ogół pieczenie łososia zajmuje mi ok. 12-15 minut (w zależności od grubości filetów z łososia – im grubszy, tym czas pieczenia dłuższy, ale z reguły nie przekracza on 15 minut).
- Po upieczeniu wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika i podawać łososia wraz z podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Dodatkowo można do niego zaserwować ryż, kaszę, frytki, pieczone ziemniaki lub inne Wasze ulubione dodatki. Równie dobrze będą do niego pasować warzywa ugotowane na parze. Smacznego!
Potwierdzam – pyszne! Na tyle pyszne, że postanowiliśmy zaserwować go na Wigilię! :D Wracam wiele razy do tego przepisu, bo jest szybki w przygotowaniu, a wrażenia jak z ekskluzywnej restauracji. Polecam!
Czy jeśli pominę pomidorki, wpłynie to jakoś na rybę (będzie mniej soczysta bo pomidorki maja np. oddać sok?) czy to bez znaczenia?
Można pominąć :)
A czy łososia nie powinno sie wkładać do zimnego piekarnika aby rybka nie zrobiła sie sucha?
Po włożeniu do zimnego piekarnika ciężko by było określić czas “pieczenia”, bo piekarniki różnych firm nagrzewają się do temperatury docelowej w bardzo różnym tempie.
By rybka nie wyszła za sucha najważniejsze jest nieprzekraczanie czasu maksymalnego pieczenia, w zależności od grubości filetu.
Zrobiłam raz – pycha! Dziś powtórzę!
Zrobiłam wg przepisu ( bez sosou sojowego) pyszne. Jako dodatek frytki z batatów.
Pyszne. Dziękuje za przepis
Czy łososia może zastąpić w tej marynacie inna ryba, np. pstrąg?
Ale to dobre! Zniknęło w mgnieniu oka! Dziękuję za przepis, na pewno będziemy regularnie powtarzać :)))
ale to musi być pyszne!