łosoś ze szpinakiem i gorgonzola

Łosoś ze szpinakiem i gorgonzolą


Łosoś ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na obiad. Świetnym dodatkiem do tego dania będzie makaron razowy w formie szerokich wstążek. Jeśli lubicie sery pleśniowe o łagodnym smaku, to koniecznie wypróbujcie nasz poniższy przepis na łososia z gorgonzolą w sosie śmietanowym.


Łosoś ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie śmietanowym – Składniki:

  • ok. 360 g filetu z łososia
  • ok. 100 g świeżego szpinaku (u mnie młody baby)
  • 100 gramów sera Gorgonzola (u mnie dolce, łagodny)
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 średnia cebula – ok. 125 g
  • 2 ząbki czosnku – ok. 12 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Przepis na łososia w sosie śmietanowym z gorgonzolą:

  1. Filet z łososia podzielić na 3 równe części (każda po ok. 120 g). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Następnie na patelnię wrzucić łososia (skórą do dołu) i smażyć przez ok. 3-4 minuty (w zależności od grubości filetu) aż podsmaży się do 2/3 wysokości. Kolejno obrócić rybę na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty (do czasu aż cały filet będzie upieczony w środku). Po usmażeniu wyłączyć palnik i odstawić filety z łososia na bok.
  2. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę.
  3. Czosnek obrać z łupinek, a następnie przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  4. Ser gorgonzola pozbawić niejadalnej skórki, a resztę pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju). Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund. Kolejno wrzucić na patelnię szpinak i smażyć do czasu aż zwiędnie, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę i poczekać aż zacznie wrzeć. Następnie wrzucić rozdrobniony ser gorgonzola i mieszać cały czas aż ser pleśniowy dokładnie się roztopi. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  6. Na koniec wrzucić wcześniej usmażone filety z łososia i smażyć jeszcze całość przez około 2 minuty, do czasu aż ryba się podgrzeje, a sos gorgonzola nieco zgęstnieje. Podawać np. z makaronem tagliatelle. Smacznego!

Zobacz również nasz przepis na: filety z piersi kurczaka w kremowym sosie gorgonzola.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.