Lukier królewski do pierników

Lukier królewski. Lukier do pierniczków.


Lukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Poniżej macie przepis na gęstą masę.


Lukier królewski, Lukier do pierniczków – Składniki:

  • Cukier puder 500g
  • Jajko 2 średnie białka jajka
  • Cytryna 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej – wszystko zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać i do czego go wykorzystać)

 lukier do ozdabiania pierniczków

Lukier królewski, Lukier do pierniczków – Wykonanie:

  1. Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj dwa białka, a następnie łyżkę soku z cytryny.
  2. Ubij wszystkie składniki mikserem na najniższych obrotach (przez ok. 4-5 minut).
  3. Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca.
  4. Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję dodawaj stopniowo po kropli soku z cytryny, żeby nie przesadzić i nie zepsuć lukru. Pamiętaj, że łatwiej jest zrobić masę bardziej płynną niż bardziej gęstą!
  5. Zobacz również przepis na pierniczki: Pierniczki świąteczne przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 odpowiedzi na “Lukier królewski. Lukier do pierniczków.

    • Kulinarne przeboje :

      przy płynnym lukrze do wypełniania ozdób pierniczków – OK :) ale jak chce się tworzyć “sztywne ozdoby” (np. gwiazdki do babeczek itd) to zdecydowanie wolę używać wtedy rękawa cukierniczego :)

  1. Jana :

    Lukier do pierniczków robi się według proporcji wagowych, Aby jego konsystencja była dobra, dodaje się odrobinę miodu ( tutaj także potrzebna jest waga) Miód lub syrop glukozowy (zamiennie) wiąże cukier. Zagęszczamy dodając więcej cukru pudru, rozrzedzamy dodając białko. I jeszcze jedno, białka nie ubijamy, co najwyżej ucieramy “wiosłem” Ubijanie trzepaczką powoduje napowietrzenie masy, a w konsekwencji wypływanie bąbelków, których przecież nie chcemy.

  2. Iwona Tabin :

    jest jeszcze inna metoda zrobienia lukru krolewskiego o toz proszkowane bialko ,2 lyzeczki wody lekko cieplej ,zmieszac lyzka ,potem dodac pol kg cukru-pudru ,i troche soku z cytryny ,miksowac mikserem az bedzie geste ;) do dekoracji wszystkiego co sie da :)

  3. Anonymous :

    nie boicie się salmonelli???? Ja nigdy nie robiłam lukru który zawiera białko, bo boję się salmonelli. A może by ubijać nad garnkiem z gorącą, gotującą się wodą??

    • Słodka Babeczka :

      Sparzenie jajka w skorupce przez ok. 10-20 sekund w gorącej wodzie zmniejszy ryzyko ;-) Poza tym większość jajek nie jest skażona, więc ja sobie nie odmawiam kremów, lodów itp. ;) Szybciej można się zarazić od kogoś ,kto rączek nie umyje i pośle bakterie w świat ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.