Lukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Poniżej macie przepis na gęstą masę.
Lukier królewski, Lukier do pierniczków – Składniki:
- Cukier puder 500g
- Jajko 2 średnie białka jajka
- Cytryna 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej – wszystko zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać i do czego go wykorzystać)

Lukier królewski, Lukier do pierniczków – Wykonanie:
- Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj dwa białka, a następnie łyżkę soku z cytryny.
- Ubij wszystkie składniki mikserem na najniższych obrotach (przez ok. 4-5 minut).
- Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną konsystencję dodawaj stopniowo po kropli soku z cytryny, żeby nie przesadzić i nie zepsuć lukru. Pamiętaj, że łatwiej jest zrobić masę bardziej płynną niż bardziej gęstą!
- Zobacz również przepis na pierniczki: Pierniczki świąteczne przepis
Witam czy lukier na bazie surowego jajka jest dobry do spożycia po kilku dniach?
Jeśli jest przechowywany w lodówce to do 7 dni można go użyć.
Super lukire
Czy przez sok z cytryny lukier nie będzie kwaskowy?
nie
Piekne mniam mniam
A gdzie taką strzykawke mozna kupic?
Czy na ten lukier można byłoby skleić piernikową chatkę?
Tak :)
Jak się sprawuje ten pisak?
przy płynnym lukrze do wypełniania ozdób pierniczków – OK :) ale jak chce się tworzyć “sztywne ozdoby” (np. gwiazdki do babeczek itd) to zdecydowanie wolę używać wtedy rękawa cukierniczego :)
Lukier do pierniczków robi się według proporcji wagowych, Aby jego konsystencja była dobra, dodaje się odrobinę miodu ( tutaj także potrzebna jest waga) Miód lub syrop glukozowy (zamiennie) wiąże cukier. Zagęszczamy dodając więcej cukru pudru, rozrzedzamy dodając białko. I jeszcze jedno, białka nie ubijamy, co najwyżej ucieramy “wiosłem” Ubijanie trzepaczką powoduje napowietrzenie masy, a w konsekwencji wypływanie bąbelków, których przecież nie chcemy.
nigdy nie uzywa sie surowych jajek do kremow czy lukru.
pyyycha i efekt super
Zrobilam wlasnie;-)
Piękne!!!
Wyglądają smakowicie
rezerwuję tego pierniczka w gatkach :P
Musisz się pospieszyć, bo on za chwilę wylatuje na wakacje do ciepłych krajów :p
taka karnacja :D
to na te wczasy zabieram się z nim :P będzie miał chłopak branie taki czekoladowy i pachnący ;) może i mi coś skapnie :P
jest jeszcze inna metoda zrobienia lukru krolewskiego o toz proszkowane bialko ,2 lyzeczki wody lekko cieplej ,zmieszac lyzka ,potem dodac pol kg cukru-pudru ,i troche soku z cytryny ,miksowac mikserem az bedzie geste ;) do dekoracji wszystkiego co sie da :)
nie boicie się salmonelli???? Ja nigdy nie robiłam lukru który zawiera białko, bo boję się salmonelli. A może by ubijać nad garnkiem z gorącą, gotującą się wodą??
Sparzenie jajka w skorupce przez ok. 10-20 sekund w gorącej wodzie zmniejszy ryzyko ;-) Poza tym większość jajek nie jest skażona, więc ja sobie nie odmawiam kremów, lodów itp. ;) Szybciej można się zarazić od kogoś ,kto rączek nie umyje i pośle bakterie w świat ;)
Przydatne!
Uwielbiam taki lukier! :)
bardzo cenne informacje