lukier

Lukier


Lukier to nic innego jak polewa cukrowa, która służy do ozdabiania pierniczków i wszelkiego rodzaju ciast, np. babek i jabłeczników. Zapraszam poniżej po mój przepis na lukier i cenne wskazówki w zależności do czego owa polewa ma być później wykorzystana.

Lukier przepis

Polewa lukrowa to super sposób na dekorację wszelkich wypieków, poczynając od pączków na Tłusty Czwartek i wielkanocnych mazurków, poprzez wszelkiego rodzaju uwieńczenia serników i jabłeczników, a na świątecznych pierniczkach kończąc.

Lukier to polewa powstająca na bazie cukru pudru. Dodatkowo dodawane są do niego albo woda albo różnego rodzaju soki, najczęściej cytrynowy. Ja bardzo często robię wersję mieszaną, czyli trochę wody, a trochę soku z cytryny dla przełamania słodyczy lukru.

Przygotowanie lukru nie jest pracochłonne. Jego wykonanie zajmuje mniej niż 1 minutę.

Jeśli chcecie zrobić idealnie biały lukier do pierników, to w tym celu polecam zrobić lukier królewski, a którego również znajdziecie przepis na moim blogu.
Wedle uznania do lukru można dodać także barwnik spożywczy, jeśli ma on spełniać rolę dekoracyjną. Można użyć barwników w tubce lub naturalnych produktów jak np. syrop z malin lub sok z buraka.

lukier przepis

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny*
  • 3-4 łyżki wody*

UWAGA!

  • Wedle uznania do lukru można wykorzystać tylko sok z cytryny lub tylko wodę – wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych oraz od tego, do czego polewę z cukru chcecie wykorzystać. Ja z reguły daję i wodę i sok dla zbilansowania smaku. Powstaje mi wtedy lukier cytrynowy.
  • 1 szklanka cukru pudru (taka niewypełniona po brzegi) to około 170 gramów. Jeśli do niej dorzucimy 2,5 łyżki cukru pudru, to będzie to własnie około 200 gramów tegoż cukru.
  • Jeśli chcecie zabarwić polewę cukrową np. syropem z malin, to pamiętajcie, że jest to również płyn, który sprawi, że polewa będzie bardziej rzadka.

jak zrobić lukier

Jak zrobić lukier?

  1. Do szklanki lub miseczki przesiać przez sitko 200 gramów cukru pudru. Następnie dodać 2 łyżki soku z cytryny, dokładnie wymieszać. Dodawać kolejne łyżki płynów (można dać dalej sok lub wodę – ja daję wodę). Po każdej dodanej łyżce wody/soku wymieszać lukier, by sprawdzić, czy ma idealną konsystencję. U mnie z reguły dodatkowe 3 łyżki wody wystarczą, by uzyskać idealnie płynną polewę do ciast.
  2. Gdy chcę wykorzystać powyższą polewę cukrową do przyklejania ozdób np. na pierniczki, to dodaję o 1-2 łyżki wody mniej. Taki lukier musi być bardzo gęsty.

Jeśli szukacie również sprawdzonego przepisu na świąteczne ciasteczka, to polecam mój przepis na pierniczki świąteczne. Pamiętajcie, by przygotować je odpowiednio wcześniej, by zdążyły zmięknąć do Świąt Bożego Narodzenia. Możecie do nich wykorzystać właśnie powyższą polewę lub wykorzystać jako lukier do pierników wcześniej wspomniany przeze mnie lukier królewski, który jest bardzo gęsty, super biały i idealnie nadaje się do robienie precyzyjnych ozdób.


przepis na lukier

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Lukier

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.