Makaron z cukinią – to propozycja na szybki i prosty obiad, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w kuchni. Kremowy sos na bazie śmietanki i mascarpone super komponuje się z kurczakiem curry. U mnie cała rodzinka uwielbia to danie, zwłaszcza dzieci.
Makaron z cukinią przepis
Sezon na cukinię trwa, więc naszła mnie ochota na makaron z cukinią. Jeśli też macie ochotę na takie danie, to możecie je zrobić też z tagliatelle jak ja lub pod postacią spaghetti z cukinią. Jako, że mój Mąż uwielbia mięso to oczywiście nie było opcji, by było to danie bezmięsne, tak więc poniżej makaron z cukinią i kurczakiem. Dzięki temu danie też jest bardziej sycące. No i obowiązkowo przyprawa curry, która fajnie podkreśla smak całego dania.
Polecam także przepis na pyszne placki z cukinii.
Makaron z cukinią – Składniki:
- 180-200 g makaronu (u mnie tagliatelle, ale może być też makaron spaghetti)
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka – ok. 300 g
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku
- pół łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 średnia cebula – ok. 10 g
- 1 średnia cukinia (ok. 370 g)
- 150 ml śmietanki 30% (lub więcej)
- 125 g mascarpone (pół małego opakowania)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do oprószenia dania
Przepis na makaron z cukinią:
- Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Następnie pokroić go w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Dodać płaską łyżeczkę przyprawy curry i dokładnie otoczyć mięso. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (lub dłużej).
- Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie posiekać w drobną kostkę.
- Cukinię (najlepiej młodą o miękkiej skórce) pozbawić końcówek, a resztę pokroić na półplasterki o grubości ok. 5 mm. Grubszą część cukinii pokroić na ćwiartki (tak jak na załączonym zdjęciu wyżej).
- Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć do czasu lekkiego zeszklenia się. Kolejno wrzucić czosnek i zamarynowane mięso z kurczaka. Smażyć kilka minut na średnim ogniu aż mięso z kurczaka się zarumieni (nie smażyć zbyt długo, by nie wysuszyć mięsa; powinno być obsmażone na zewnątrz, a w środku może być jeszcze surowe). Kolejno wrzucić na patelnię pokrojoną cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Kolejno na patelnię dodać mascarpone oraz śmietankę kremówkę. Całość dokładnie wymieszać. Dusić całość przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić całość przez kilka minut do czasu aż cukinia zmięknie. W razie potrzeby dolać trochę śmietanki. Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić go na durszlaku.
- Odcedzony makaron przełożyć do talerzy, polać go sosem z kurczakiem i cukinią. Wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wygląda super i pewnie tak smakuje a czas przygotowania to najbardziej mi odpowiada. Biorę się do roboty