makaron z kurczakiem i serkiem topionym
Obiad

Makaron z kurczakiem i serkiem topionym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 3 porcje

Makaron z kurczakiem i serkiem topionym to pomysł na szybki obiad. Pierś z kurczaka z serkiem topionym będzie także idealnym dodatkiem do ryżu lub kaszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu.


Makaron z kurczakiem i serkiem topionym

Serki topione to nie towar z wyższej półki i o niezbyt rewelacyjnym składzie, ale przyznam się, że czasami lubię zjeść coś z ich dodatkiem. Tym razem padło na makaron z kurczakiem, do którego dodatkowo przygotowałam sos z serków topionych. Wyszło pysznie :) Jeśli lubicie takie kremowe sosy, to polecam także wypróbować przepis na kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami.
Polecam także, przy okazji, mój sprawdzony przepis na naleśniki.

Makaron z kurczakiem i sosem z serków topionych (na 3 porcje):

  • ok. 300 g makaronu tagliatelle
  • 180 g serka topionego śmietankowego lub kremowego (u mnie 2×90 g serka śmietankowego)
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 450 g
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 ml bulionu drobiowy lub warzywny (zobacz te przepisy: rosół lub bulion warzywny)
  • 60 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przepis na makaron z kurczakiem i serkiem topionym:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek. Następnie pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Wrzucić do miski, dodać olej, czosnek, curry, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i ostawić na około godzinę, by mięso się zamarynowało (można na całą noc).
  2. Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią kurczaka wraz z marynatą i smażyć przez kilka minut aż mięso przestanie być surowe w środku (należy pamiętać, że kurczaka nie powinno się smażyć zbyt długo, by nie wysuszyć mięsa). Do podsmażonego kurczaka wlać bulion, przemieszać i podgrzać. Serki topione pokroić w małą kosteczkę wrzucić do gorącego bulionu i cały czas dalej gotować (na nie za dużym ogniu) i mieszać aż serki się dokładnie roztopią.
  3. W 60 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% rozpuścić 1 łyżeczkę mąki pszennej. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować do czasu zgęstnienia sosu, na małym ogniu. Kolejno dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Makaron przełożyć na talerze, polać sosem. Smacznego!

makaron z serkiem topionym i kurczakiem

4.7 / 5 ( 27 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.