Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym to jedno z moich ulubionych dań z tą rybą w roli głównej. Do jego wykonania świetnie pasuje makaron tagliatelle, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć np. makaronu spaghetti.
Sos śmietanowo-cytrynowy ma delikatny smak, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Ja z reguły dodaję do niego samą skórkę z cytryny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by do sosu wkropić również trochę soku z cytryny dla podkreślenia smaku.
Jeśli lubicie łososia to polecam również przepis na łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym – Składniki:
- 200 g makaronu (u mnie tagliatelle, ale można też użyć innego, np. spaghetti)
- ok. 270 g filetu z łososia
- pół pęczka koperku
- pół średniej cytryny
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- sól i pieprz do smaku
Przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym:
- Makaron ugotować al dente (półtwardo, nie doprowadzić do rozgotowania) wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku.
- Filet z łososia opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno pozbawić go skóry (o ile jest ze skórą) i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 – 2 cm.
- Na dużej patelni, na małym ogniu podgrzać śmietankę kremówkę. Cytrynę dokładnie umyć, a następnie zetrzeć skórkę z jej połowy i wrzucić do gotującej się śmietanki. Gotować przez ok. 2-3 minuty (co jakiś czas mieszając) aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie doprawić go do smaku solą i pieprzem. Kolejno wrzucić do sosu pokrojonego w kostkę łososia i gotować całość przez ok. 3-4 minuty (aż łosoś przestanie być surowy). Dodać do sosu odcedzony makaron oraz posiekany koperek. Delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty (aż makaron będzie idealnie miękki). Ewentualnie na koniec doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Przełożyć danie na talerze. Ozdobić świeżym koperkiem. Smacznego!
Pyszne danie, cytryna cytrynie nierówna, dlatego proponuję dodawać stopniowo do smaku sok z cytryny. Mi wyszło trochę kwaśne ale i tak pyszne.
Danie pierwsza klasa! Szybko, smacznie, pożywnie! Wszyscy domownicy ( w tym dwoje dzieci) zachwyceni – super pomysł na szybkie danie obiadowe.
Miło mi :))
Bardzo dziekuje za Pani bloga! Przepisy z Pani strony sa bardzo smaczne i co istotne, nie wamagaja bardzo duzo czasu. Bardzo inspirujace! Zajrzalam tu przez przypadek i zostane na dluzej!
Dziękuję pięknie za miłe słowa :)