Makaron z tuńczykiem to pyszny pomysł na bardzo szybki obiad. Makaron i sos można gotować jednoczasowo, oszczędzając sporo czasu. Dzięki temu można się cieszyć gotowym obiadem w 15-20 minut. Polecam!
Makaron z tuńczykiem
Jeśli nie macie zbytnio czasu i musicie zrobić obiad na szybko, to tuńczyk z makaronem w sosie pomidorowym sprawdzi się tutaj idealnie. Jeśli nie lubicie kaparów możecie je zastąpić, np. oliwkami. Latem zaś zamiast pomidorów w puszce polecam wykorzystać dojrzałe, słodkie, świeże pomidory. Danie to ładnie wygląda z makaronem duże świdry, ale można także użyć małych świderków, a nawet makaron pióra lub rurki. Gorąco polecam ten przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. A przy okazji koniecznie wypróbujcie taki przepis jak: zapiekanka makaronowa oraz fasolka po bretońsku.
Tuńczyk z makaronem – Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (lub w oliwie) w kawałkach – ok. 104 g po odsączeniu
- 1 średnia cebula – ok. 100 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki) – 400 g
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- około 200 gramów makaronu świderki lub duże świdry (ale może być też inny makaron)
- parmezan do oprószenia dania
- natka pietruszki do oprószenia dania
Przepis na makaron z tuńczykiem:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę o boku nie większym niż 5 mm.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Kapary odsączyć z zalewy.
- Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) z zalewy z puszki tuńczyka. Na to wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli, ale nie zarumieni (ok. 5-8 minut). Kolejno na patelnię wrzucić posiekany czosnek oraz 2 łyżki kaparów i smażyć całość przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać cukier oraz całą puszkę pomidorów krojonych, zwiększyć płomień a nieco większy niż średni i co jakiś czas mieszając, smażyć całość przez kolejne 6-7 minut aż sos zgęstnieje. Przed końcem smażenia doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Zdjąć patelnię z palnika, dodać tuńczyka i wymieszać.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu.
- Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a wierzch oprószyć startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!