makaron z tuńczykiem
Obiad

Makaron z tuńczykiem

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 5 minut | Czas gotowania/pieczenia : 15 minut | Porcje : 2 porcje

Makaron z tuńczykiem to pyszny pomysł na bardzo szybki obiad. Makaron i sos można gotować jednoczasowo, oszczędzając sporo czasu. Dzięki temu można się cieszyć gotowym obiadem w 15-20 minut. Polecam!

Makaron z tuńczykiem

Jeśli nie macie zbytnio czasu i musicie zrobić obiad na szybko, to tuńczyk z makaronem w sosie pomidorowym sprawdzi się tutaj idealnie. Jeśli nie lubicie kaparów możecie je zastąpić, np. oliwkami. Latem zaś zamiast pomidorów w puszce polecam wykorzystać dojrzałe, słodkie, świeże pomidory. Danie to ładnie wygląda z makaronem duże świdry, ale można także użyć małych świderków, a nawet makaron pióra lub rurki. Gorąco polecam ten przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. A przy okazji koniecznie wypróbujcie taki przepis jak: zapiekanka makaronowa oraz fasolka po bretońsku.

Tuńczyk z makaronem – Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju (lub w oliwie) w kawałkach – ok. 104 g po odsączeniu
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki) – 400 g
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • około 200 gramów makaronu świderki lub duże świdry (ale może być też inny makaron)
  • parmezan do oprószenia dania
  • natka pietruszki do oprószenia dania

 

sos pomidorowy z kaparami

makaron z tuńczykiem i pomidorami

Przepis na makaron z tuńczykiem:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę o boku nie większym niż 5 mm.
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Kapary odsączyć z zalewy.
  4. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) z zalewy z puszki tuńczyka. Na to wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli, ale nie zarumieni (ok. 5-8 minut). Kolejno na patelnię wrzucić posiekany czosnek oraz 2 łyżki kaparów i smażyć całość przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać cukier oraz całą puszkę pomidorów krojonych, zwiększyć płomień a nieco większy niż średni i co jakiś czas mieszając, smażyć całość przez kolejne 6-7 minut aż sos zgęstnieje. Przed końcem smażenia doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  5. Zdjąć patelnię z palnika, dodać tuńczyka i wymieszać.
  6. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu.
  7. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a wierzch oprószyć startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


tuńczyk z makaronem
makaron z tuńczykiem przepis

4.5 / 5 ( 4 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.