makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem


Makaron ze szpinakiem to pyszne i szybkie danie, które często serwujemy na obiad. Na szczęście moje dzieci uwielbiają szpinak, więc gdy przygotowuję ten makaron, to cała rodzinka jest zadowolona. Do wykonanie tego dania można użyć mrożonego szpinaku, aczkolwiek makaron ze szpinakiem świeżym (w całych listkach) moim zdaniem smakuje zdecydowanie lepiej niż z mrożonym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!


Makaron ze szpinakiem przepis

Moja rodzinka uwielbia dania z makaronem. Ja też bardzo lubię je robić, gdyż z reguły są to szybkie dania, nie wymagające długiego stania w kuchni. Nie wymagają też one zbytnich umiejętności kulinarnych, więc są idealne nawet dla osób początkujących w kuchni. Poza tym makaron ze szpinakiem nie dość, że jest pyszny, to także sycący. Wedle uznania poniższe danie możecie jeszcze doprawić do smaku solą, ale pamiętajcie, że ser feta sam w sobie jest dość słony, wiec trzeba uważać, żeby nie przesadzić. Ja dodatkowo oprószam danie twardym serem typu parmezan czy grana padano. Świetnie sprawdzi się tu także mozzarella, a w ostateczności nawet odrobina żółtego sera. Ja najczęściej robię spaghetti ze szpinakiem, ale zdarza się mi się robić to danie z makaronem penne lub świderki oraz pod postacią tagliatelle ze szpinakiem.

makaron ze szpinakiem przepis

Składniki na 3 porcje:

  • ok. 240 g makaronu np. spaghetti, penne, tagliatelle, świderki (wedle uznania)
  • 1  łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 2 duże ząbki czosnku (lub więcej do smaku)
  • 400 g szpinaku świeżego (ewentualnie mrożonego)
  • 270 g sera feta (u mnie Favita)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 60 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan lub grana padano do oprószenia dania

*szklanka o pojemności 250 ml

szpinak

Przepis na makaron ze szpinakiem:

  1. Szpinak opłukać (jeśli nie był pakowany już myty) i odcedzić. Opcjonalnie odciąć dłuższe łodyżki.
  2. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kosteczkę.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem (na małym płomieniu). Następnie wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć przez ok. 5-6 minut do lekkiego zeszklenia. Kolejno dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Następnie wrzucić szpinak, delikatnie zwiększyć płomień i ciągle mieszając smażyć przez ok. 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie.
  5. Kolejno na patelnię dodać gęstą kwaśną śmietanę, słodką śmietankę, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta oraz pieprz do smaku (i opcjonalnie sól). Dusić całość bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Czas duszenia wynosi ok. 5-6 minut (w tym czasie część śmietanki powinna odparować, ale nie całkowicie – ja osobiście wolę, gdy sos pozostaje delikatnie płynny).
  6. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu). Ja wykorzystałam makaron spaghetti.
  7. Ugotowany makaron odcedzić na sitku, a następnie rozłożyć na talerze. Polać sosem szpinakowym. Wierzch dania oprószyć startym na małych oczkach parmezanem. Smacznego!

Po więcej inspiracji na dania obiadowe zapraszam do zakładki: pomysł na obiad.

szpinak z makaronem
szybki obiad

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.