makowiec zawijany

Makowiec


Makowiec zawijany – to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to wypiek tradycyjny, bez którego moja rodzinka nie wyobraża sobie świąt. Makowiec z poniższego przepisu można zrobić z gotową masą makową lub zrobić ją  samemu w domu. Oczywiście opcję z domową masą makową polecam bardziej, zwłaszcza jeśli skorzystacie z naszego sprawdzonego przepisu. Gorącą polecam wypróbować nasz przepis na makowca zawijanego, a na pewno nie pożałujecie! :)


Makowiec zawijany przepis

Niektórzy mówią, że nie lubią makowców ani żadnego ciasta z makiem, a po posmakowaniu wypieku z poniższego przepisu zmieniają zdanie :) Makowiec zawijany na Boże Narodzenie z mojego przepisu wychodzi idealnie wilgotny i odpowiednio słodki, a to dzięki domowej masie makowej, która jest o niebo lepsza niż ta sklepowa. Poza tym makowiec ten długo zachowuje świeżość, charakteryzuje się mięciutkim ciastem drożdżowym i dużą ilością masy makowej – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Do tego lukier i kandyzowane owoce – prawdziwe niebo w gębie. Plusem tego makowca zawijanego jest również to, że można go w bardzo prosty sposób zamrozić, a potem, w razie konieczności tylko wyciągnąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Nawet wtedy smakuje jak świeżo upieczony! Tak więc jeśli macie napięty grafik na święta, to możecie upiec makowce zdecydowanie szybciej i po prostu je zamrozić. W tym celu należy je zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schować do zamrażalnika. Z poniższego przepisu wychodzą 3 makowce zawijane o długości ok. 30-33 cm.

makowiec
makowiec przepis

Makowiec – Składniki na 3 strucle makowe:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g) + odrobina mąki do podsypywania (ale nie więcej niż 3 łyżki)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 190 ml letniego mleka (ok. 3/4 szklanki)
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią (16 g)
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki Amaretto (lub wódki, spirytusu, rumu)

Domowa masa makowa z białkami:

* Z mojego przepisu na masę makową wychodzi akurat 1200 g domowej masy makowej

**Ewentualnie można użyć gotowej, sklepowej masy makowej w puszce, do której należy dodać 6 białek na 1200 g masy makowej.

Dodatkowe składniki do makowca zawijanego:

  • lukier (1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody)
  • mak do oprószenia i/lub kandyzowana skórka pomarańczy

ciasto drożdżowe na makowiec
ciasto drożdżowe z makiem
przepis na makowca zawijanego
ciasto z makiem przepis
makowiec przepis prosty
makowiec zawijany w papierze do pieczenia

Przepis na makowca zawijanego

  1. Odmierzyć wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. Następnie przygotować rozczyn. Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. W celu wykonania rozczynu do miski należy rozkruszyć 45 g świeżych drożdży, dodać 2 łyżki cukru, 6 płaskich łyżek mąki pszennej oraz 190 ml letniego mleka (powinno ono mieć temp max. 40 st. C (zbyt wysoka temperatura zabija drożdże). Całość dokładnie wymieszać, by powstał jednolity płyn bez grudek. Następnie przykryć miskę ściereczką i ostawić rozczyn w ciepłe miejsce, bez przeciągu, celem wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie drożdże powinny się spienić i zwiększyć swoją objętość. Jeśli użyjecie drożdży suchych to wystarczy je po prostu wymieszać z mąką pszenną, bez robienia rozczynu.
  2. Masło roztopić na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
  3. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto drożdżowe (poza masłem) i zacząć je wyrabiać. Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego dolewać stopniowo roztopione masło. Ciasto drożdżowe powinno być dość długo wyrabiane – ja najczęściej wspomagam się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego i zajmuje mi to ok. 10-15 minut aż ciasto staje się miękkie i elastyczne. Na koniec przerzucam ciasto na blat delikatnie oprószony mąką i wyrabiam ciasto ręcznie jeszcze przez 1-2 minuty. Kolejno przygotowuje większą miskę, oprószam ją mąką pszenną i włożyć do niej ciasto drożdżowe uformowane w kulę. Przykryć miskę suchą ściereczką i odstawić w cieple miejsce, bez przeciągów, na ok. 60-90 minut, by wyrosło. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
  1. Przygotować masę makową z tego przepisu: domowa masa makowa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy makowej i wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Następnie każdą część przełożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną i rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok. 3-4 mm. Na każdy placek nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu ciasta drożdżowego. Kolejno zwinąć wzdłuż krótszego boku w roladkę, tak by “zawinięcie” znalazło się na spodzie makowca. Oba końce makowców (te otwarte przestrzenie na końcach rolady) zawinąć pod spód (tak jak na załączonych obrazkach). Każdy makowiec zawijany przełożyć na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawinąć dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy ciastem drożdżowym a papierem do pieczenia (najlepiej to sprawdzić wsuwając palce między papier a ciasto – taki odstęp jest idealny). Nie powinno się zostawiać więcej luzu między ciastem a papierem, bo rolada może się rozejść.
  3. Przełożyć makowce na blachę do pieczenia (najlepiej tę dołączoną do piekarnika), zachowując między nimi dość duże odstępy. Pozostawić je na około 15 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. C (funkcja góra-dól, bez termoobiegu), wstawić blaszkę z makowcami na środkowy poziom i piec je przez ok. 30-35 minut (do zarumienienia). Wyciągnąć je z piekarnika i pozostawić w papierze na około 10 minut. Po tym czasie rozciąć papier i pozostawić makowce do lekkiego przestudzenia.
  5. Przygotować lukier. W tym celu odmierzyć 1 szklankę cukru pudru, dodać 4 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem i oprószyć suchym makiem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

Jak przechowywać i mrozić makowce?

Makowiec należy do ciast, które długo zachowują świeżość, więc można go upiec na 2-3 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu pod przykryciem. Oczywiście wedle uznania makowca zawijanego można również przygotować na dłuższy czas przed Świętami Bożego Narodzenia i po prostu go zamrozić. Tak jak pisałam już wyżej, wystarczy go po upieczeniu ostudzić, następnie szczelnie owinąć przezroczystą folia spożywczą i schować do zamrażalnika. Później wystarczy go tylko wyciągnąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej, by się rozmroził (z reguły wystarczą 2-3 godziny). Najlepiej jest jednak mrozić niepolukrowane makowce, ponieważ mrożenie rozwadnia lukier.


ciasto z makiem

przepis na makowiec

makowiec na święta

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Makowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.