Malinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać! Pyszny kruchy spód, niesamowicie smaczny krem, a do tego maliny w galaretce i smakowita beza! Prawdziwy raj dla podniebienia.
Malinowa chmurka
Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem, ale by nie męczyć się tyle jednego dnia, można bezę oraz kruchy spód przygotować sobie dzień wcześniej (dzięki temu beza też będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc). Malinową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać.
Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!
Malinowa chmurka – Składniki:
Składniki na spód z kruchego ciasta:
- 4 żółtka z jajek klasy M
- 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 170 g mąki pszennej
- 130 g masła
Składniki na galaretkę z malinami:
- 800 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
- 1 litr wrzącej wody
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
Składniki na bezę z migdałami:
- 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 2 garści płatków migdałów (ok. 40g)
Malinowa chmurka – Wykonanie:
- Przygotować bezę (najlepiej dzień wcześniej): białka wraz ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenie odrysować formę o wymiarach 23x33cm, a w jej zakresie rozsmarować pianę z białek, wyrównać i posypać wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc).
- Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić.
- Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
- Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone i miksować do czasu połączenia składników. W 50ml wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, ostudzić (żelatyna powinna być ostudzona, ale wciąż płynna). Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać.
- Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej po całej nocy w lodówce, gdy beza nieco wsiąknie kremu i nie kruszy się podczas krojenia. Smacznego!

Wspaniały przepis! Dziękuję! :) Nie jestem zbyt doskonałym cukiernikiem, a jednak z tego przepisu wszystko wyszło idealne (beza, ciasto kruche i ogólnie całe ciacho). Rozeszło się bardzo szybko, bardzo wszystkim smakowało :)
P.S. Niestety miałam tylko trochę malin, więc dorzuciłam truskawek. Nie miałam też galaretki malinowej, więc dałam truskawkową, ale i tak było obłędne (aczkolwiek z samymi malinami byłoby chyba ciut lepsze, bo kwaśniejsze :))
Pozdrawiam serdecznie :)
4 malinowe galaretki – tylko ile gram w saszetce ??????????
Kazda na 500 ml wody….
170g mąki ile to mniej więcej szklanka?
Szklanka + łyżka
Galaretki w jakiej ilości wody rozpuścić?
Galaretki w jakiej ilości wody rozpuścić?
Trzymałam bezę w piekarniku 1h 45 minut. Jest twarda jak skała, zostawiam ją na noc w otwartym piekarniku. Czy jest jeszcze ratunek, czy beze można już wyrzucić?
Beza zmięknie od kremu :)
Wyszło obłędnie! Niebo w gębie
Na jaką wielkość formy do pieczenia przeliczone są składniki? :)
Blaszka o wymiarach 23x33cm.
dziś robiłam, jest wyśmienite! :)
A można użyć śmietanki 30 % zamiast 36%?
tak
Witam
1. Beza na jakim programie pieczona Góra-dół, termoobieg czy inny typu 3D ze wszystkich stron
2. Jakie masło najlepsze takie typu 82% tłuszczu
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ
Pozdrawiam
Masło prawdziwe ;) czyli minimum 82% tłuszczu
Ja piekę góra-dół bez termoobiegu, ale to też zależy od piekarnika, na jakiej opcji ładnie wysuszy bezę ;) więc nic nie stoi na przeszkodzie, by piec z termoobiegiem :)
Dzisiaj robiłam. Wyszło przepyszne. Pięknie dziękuję za ten super przepis na ciasto Malinowa Chmurka.
Nie należy mrożonych malin rozmrażać, razem z wodą którą odsączymy pozbędziemy się połowy objętości naszych malin, wycieknie z nich przecież cały sok.
To zimnej już galaretki wsypujemy całe maliny prosto z zamrażalki, galaretka od razu tężeje i można ją wylewać na kruche, a maliny po kilku godzinach będą smakowały, i wyglądały tak jakby ciasto było robione w pełni malinowego sezonu.
Nie rozmrażajmy, unikniemy w ten sposób malinowej ciapy.
Też tak robię z mrozonymi owocami i naprawdę super smak.
Czy mogę od razu po położeniu tak przygotowanej galaretki zrobić śmietanę, czy odczekać kilka godzin aż maliny się rozmrożą i puszczą sok?
Jak doda Pani mrożone maliny do galaretki, to następnie blaszkę należy włożyć do lodówki i galaretka dość szybko tężeje :) więc za parę minut sprawdzić, czy już robi się sztywna i jeśli tak, to rozpocząć przygotowanie kremu śmietankowego.
Jak mocno odsączyć maliny?
Mają po prostu ocieknąć na sitku :) Nie muszą być mega suche ;)
Obawialam się tego ciasta przez tą beze bo nigdy nie potrafiłam jej zrobić i tym razem też nie wyszła. Wszystko ładnie wyszło, była fajnie chrupiąca dopóki jej nie położyłam na krem i do lodówki, wtedy zrobiła się podeszwa. Nie mam pojęcia gdzie takie ciasto przechowywać, bo galaretka powinna być w lodówce a ta beza w lodówce robi się guma
A przykryła Pani ciasto? Czasami to wina zbyt dużej wilgoci w lodówce i szczelne przykrycie pomaga :) A czasami to wina słabo wysuszonej bezy – zostawiła Pani ją na całą noc w piekarniku?
Ja suszę beze 2-3 godz przy uchylonych drzwiach na 120 stopni C.
Ja kupuję gotowe bezy i kruszę na wierzch
spróbuję tak zrobić
Moja córcia je uwielbia piekę często namroziłam DUZO malin na ten placek ☺
Właśnie dziś będę robić przyjaciółce
Wygląda smakowicie.
To ciasto nie jest pyszne ono jest przepyszne❤️
pyszności
Uwielbiam ❤️ tylko teraz malin brak
Beatko, można użyć mrożonych :)
Kulinarne przeboje o nie pomyślałam dzięki
Pyszne jest mial juz ❤
Czy ktoś próbował z jagodami
z jagodami jeszcze nie, ale pewnie bedzie tak samo dobre :) my wypróbowalismy z wisniami, brzoskwiniami i truskawkami :)
Kulinarne przeboje o super dziękuję za odp
Oooo, z brzoskwiniami świeżymi, czy z syropu (puszki)?
Agnieszka Tyczkowska z syropu z puszki – dla mnie dość słodkie ciasto, za to moja Mama tą wersję z brzoskwiniami lubi najbardziej ;)
Pychotka! Moje ulubione!
rewelacja rodzinka uwielbia
bardzo lubię,ale nie wiem dlaczego placek kruchy mi się rozsypuje.Co robię żle
a robi Pani tak samo jak ja? :) bo mojej Mamie też się rozsypywał, a potem zaczęła robić jak ja i wychodzi jej idealnie ;)
Uwielbiam:-*:-*:-D
Pychotka :)
Na pewno zagości na święta i u nas, bardzo lubię Pani przepisy! Szczególnie na ciasta bez pieczenia :-)
Będzie gościć u mnie w te swieta
Jest pyszne i uzależnia
o tak! <3
Robiłam to ciasto ale …. maliny zastąpiłam wiśniami (galaretka wiśniowa) RAJ dla podniebienia ❤
u nas też wersja z wiśniami jako ZEMSTA TEŚCIOWEJ: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/08/17/ciasto-zemsta-tesciowej-wisniowa-chmurka/
Uwielbiam! Mąż tez był nim zachwycony ☺
U nas w rodzinie każdy je uwielbia :)
Nie wiem. czy też będzie pyszne na spodzie biszkoptowym?
Też będzie pysznie :)
Dziewczyny dlaczego moja beza jest gumowa co zrobiłam nie tak
Czas pieczenia to około 60 minut, ale moce piekarnika są różne i czasami trzeba ten czas skrócić lub wydłużyć o +/- 10 minut. Pytanie,czy Pani beza od razu była gumowa po upieczeniu, czy po jakimś czasie. Jeśli od razu to za krótki czas pieczenia. Jeśli po czasie jednak zrobiła się gumowa, to znaczy, że przechowywana była w zbyt wilgotnym miejscu.
do galaretki cieplej daje zamrożone maliny i wtenczas skraca sie czas czekania aż wystygnie
krem smietanowy nie musi byc z zelatyna, wystarczy serek maskarpone sprawdzone wielokrotnie
Miam
Dobre
Joanna Formela czy to jest to ciasto, które ostatnio jadłam ?:)
Tak
Najlepsze ciasto na świecie Bardzo często je robie Gabriela Mendelska
Ulubione
Na niedziele jak znalazł i serniczek jeszvze
Bede robila w ten weekend.
Uwielbiam
Zrobiłam
Pychotka
No nie już dawno robiłam ale polecam maliny z serkiem mascarpone i śmietaną ….
Mniam mniam
To ciasto jest przepyszne i szybkie do zrobienia
Niedługo jestem Justyna Sieńkowska, więc robisz, a ja się zjawiam i zjadam.
Koniecznie, jest pyszne
Malinowa chmurka. Zachwyca wyglądem oraz smakiem
Robiłam też w wersji z truskawkami i jagody z malinami, delicje…. polecam
Ciasto jest wyśmienite polecam
Pychota
Pyszne robiłam.
To jest niebo w gębie . Pychota.
Mniam mniam
I pycha i piękne.
Robiłam na święta , pyszota
Robiłam na święta. “Pyszota”, podbija u nas serca i podniebienia
Jak będę miała swoje maliny, w sklepie za drogie są.
Zdecydowanie tak pychotka
Idealne ❤️
Robilam i potwierdzam, ze jest rewelacyjne
Właśnie je zrobiłam pycha
Robiłam na święta. PYSZNOŚCI!!!
W poniedziałek w pracy na deser poproszę :)
I jest pyszne
Jadłam i jest przepyszny
Miodzio
Gościło na naszym stole w Święta Wielkanocne
Pychota
Pyszne
Pyszne polecam
“Zemsta teściowej” w oryginale jest z wisniami razem z pestkami..
Synowa je i pluje…nie wie tylko czy zębami czy pestkami….;-)
Robiłam z wisniami bez pestek,jest przepyszne,chyba niedługo męźowi na urodziny upiekę :-)
“Zemsta teściowej” w oryginale jest z wisniami razem z pestkami..
Synowa je i pluje…nie wie tylko czy zębami czy pestkami….;-)
Robiłam z wisniami bez pestek,jest przepyszne,chyba niedługo męźowi na urodziny upiekę :-)
Justyna
Dziś o tym myślałam że muszę je zrobić ale przepisu nie miałam dzięki
No widzisz ☺
A jak smakuje….!☕
Polecam bo jadlam .jest przepyszne
to zrobie najpierw te bo wyglada pysznie
Obojetnie które :) wiesz ze zjem każde
Pyszne polecam
jeszcze ostatniego nie zdazylam zrobic co mi wyslalas to ktore najpierw wolisz??? W niedziele narzadze bo dzis I jutro czeka mnie malowanie piwnicy w Dabrowce
Przepyszne
Bardzo dobre. Robiłam na święta
Ten przepis jest na dużo blachę ?
a zamiast żelatyny można dodać śmietan-fix? jezeli tak to ile opakowań?
POLECAM TO CIASTO
Bo jest pyszne polecam
Robiłam i polecam
Jest przepyszne,robiłam i bardzo wszystkim smakowało
Pysxna
yummy
Jest pyszny polecam
Robiłam na święta wszystkim smakowało ☺polecam
To ciasto jest bardzo pyszne , robilam go
Uwielbiamy pyszne
Pyszne
Pychota
PyszneZrobiłam na święta☺
Pychota.
Piekłam już te ciasto jest obłędnie pyszne
Przeeeeeepyszne
Aleksandra Rymszewicz widzę Twoje świąteczne ciacho
pyszniutkie było ;)
Pycha
Polecam łatwe i pyszne
JA też mam taki przepis tylko pod inną nazwą ”Zemsta teściowej”, wiele razy go robiłam, jest pyszny.
Jest mega pyszny
Pychotka polecam :)
Przepyszne ciasto
Mmm..malinowa chmurka .
Nigdy mi się nie znudzi
Uwielbiam
Pychota, zrobiłam na święta, na to ciasto był limit
Moje ulubione
Jadłam w święta- genialne
Robiłam na święta, pyszne
Pychotkapolecam
Jesli smakuje tak.jak wyglada to musi byc obledne
Pychotka
Robiłam 2razy
Zrobiłam na święta bardzo podobne ale pod nazwą “Malinowy król”- znalezione w sieci
Zrobiłam jest. pyszne
Potwierdzam,pyszne
Zrobiona i na wpół zjedzona
Niewiem czy ocaleje do jutra
OOo to jutro jestem..na to ciasto☺
Też robiłam na święta
Właśnie go zrobiłam pyszny
Polecam rozkosz jedzenia
To i ja się skuszę, po takich pozytywnych komentarzach
Pyszna,właśnie zrobiłam pierwszy raz!
Robilam jest przepyszna
Moje ulubione
Przepyszne polecam
Moja też się robi☺
Mam i ja!
I ja też mam
Dorota Konarzewska to ta “Twoja” Malinowa chmurka??? Muszę zrobić
Tak, to właśnie ona
Właśnie zrobiłam
Jutro robię
Robiłam wiele razy. Ostatnio na BN. Pyszne
Bardzo dobre, w razie braku malin można zastąpić wiśniami, borówkami lub truskawkami
Ale to musi być pyszne :)
Jutro robię
Obowiązkowo! Właśnie beza się dosusza w piekarniku.
To ile to ma się dosuszac???
Ja będę robić pierwszy raz
O tak najlepsze też będę robic
Jutro je zrobię i zjem
Robiłam :) uwielbiam jest przepyszne :) znika w mgnieniu oka :)
przepysznie wygląda :)
Uwielbiam….
Dzis mialam okazje sprobowac jest przepyszne:)
Justyna Wiencis nie nie , przeglądam przeglądam patrzę o nie ale bym takie pyszności zjadła patrzę na nazwę i w myślach o Wow to jest to co Justa będzie robić sprawdzam jeszcze czy malinki są są a wiec to . Będzie pychota.
Już mam zrobiony
Pyszne ciasto obowiązkowo.na święta i nie tylko pycha
Ciasto rewelacja polecam
Robilam pyszne ciacho
Rewelacyjne
Moja się robi
Moje ulubione
Wow bede robić , ale po świętach ☺☺
ciasto rewelacjia
Ania Anna Mystkowska o tym mowilas?
Tak Dorcia to jest to pyyycha ;)
pyyyyyychaaaaa!!