Malinowa rozkosz bez pieczenia, czyli pyszne ciasto w kilka minut ;)
Polecam również przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą: Malinowa chmurka – przepis
Malinowa rozkosz bez pieczenia – Składniki:
- ok. 120g herbatników
- 400g malin mrożonych
- 100ml syropu malinowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 200ml kremówki
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- polewa z białej czekolady lub lukier (2 czubate łyżki cukru pudru + odrobina wody)
- garść płatków migdałów
Malinowa rozkosz bez pieczenia – Wykonanie:
- Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Gotować przez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić.
- Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (do czasu uzyskania jednolitego kremu).
- Przygotować lukier: 2 czubate łyżki cukru pudru wymieszać dokładnie z odrobiną wody (ewentualnie do smaku można dać kilka kropel soku z cytryny).
- Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć połowę kremu, kolejno wylać ostudzoną frużelinę, a na nią rozsmarować zygzakiem pozostały krem. Przykryć całość warstwą herbatników, polać polewą z białej czekolady (lub lukrem) i posypać migdałami w płatkach. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Smacznego!
Polecam również przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą: Malinowa chmurka – przepis

Malinowa rozkosz <3
Pyszność !
Beata Wójtowicz pyszne co nie?
Pyszne! :) szkoda tylko że w boczki idzie!
cieszę się, że smakowało :))
Tak,tak polecam. Robiłam i jest pyszne
Super
Malinowa chmurka jest po prostu The Best
Super świetnie wyglada i napewno tak smakuje
Zgadzam się, mój debiut wakacji ;)
Polecam :)
Wygląda obłędnie <3
Jest pyszne , robiłam i polecam.
Robiłam, polecam. Pyszne wyszło
Czy maliny mogą być świeże?
mogą :)
Czy ciasto schłodzić?
tak :)
Gdzie dostane ten stezony syrop malinowy. Czy jakos konkretnie go robicie. Prosze obpomoc ;)
W każdym markecie można kupić w butelkach syrop malinowy ;) Np. Łowicz albo Paola
Zrobiłam i wyszło obłędnie pyszne :)
Ja tylko polewę zrobiłam z mlecznej czekolady bo białej nie lubię :)
Muszę zrobić to ciasto musi być bardzo dobre aż slinka leci… Mniam…
polecam <3
Na pierwszą warstwe wylac polowe kremu i fruzeline a pozniej dac warstwe herbatnikiw i znowu krem i herbatniki?
Nie, tak jak jest w pkt. 5
“Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć połowę kremu, kolejno wylać ostudzoną frużelinę, a na nią rozsmarować zygzakiem pozostały krem. Przykryć całość warstwą herbatników, polać polewą z białej czekolady (lub lukrem) i posypać migdałami w płatkach.”
… czyli nie kłaść herbatników na frużelinę ;)
Ciasto ma taką wadę, że znika natychmiast . Jest obłędne! Za drugim razem dałam większą śmietankę – 330 ml i to był strzał w dziesiątkę, bo masy wyszło więcej i łatwiej było ją podzielić dzięki temu.
Czy syrop malinowy ma być oryginalnie stężony czy troszkę go rozcieńczyć? :) Pysznie wygląda to ciasto, na dodatek uwielbiam maliny, więc nie ma opcji żebym go nie wypróbowała
Stężony :)
W sam raz na niedzielne spotkanie z rodziną… :)
Ja chyba nie ubiłam śmietany tak jak trzeba a wydawało mi się że będzie ok. Jednak do krojenia się nie nadaje tylko do wyjadania łyżeczka haha
być może śmietana była za mało schłodzona ;)
Uda się jeśli końcówki miksera jak i śmietanę długo będziesz chłodzić w lodówce i szybko ubijesz bez cukru
Po co ten dramatyzm :D Wystarczy śmietanę 36 % mocno schłodzić i ubić do zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodać cukier puder lub cukier z wanilią (przydaje delikatniejszy smak) To naprawdę tylko śmietana :)
super wygląda , zrobię w domu , ale wolałabym spróbować w oryginale
dlaczego śmietana mi pływa?
Może nie ubiła jej Pani dość sztywno?
Ja zawsze do śmietany dodaję żelatynę -2 łyżeczki rozpuszczone w gorącej wodzie dodać po przestudzeniu pod koniec ubijania. Mam pewność, że śmietana mi nie popłynie.
Właśnie jestem w trakcie robienia ☺
Właśnie jestem w trakcie robienia
Poproszę porcyjkę ;)
wygląda apetycznie, musze wyprubować
Mmm, wygląda naprawdę rozkosznie :)