Słodka marchewka z groszkiem do obiadu

Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko)


Marchewka z groszkiem to smaczny dodatek do obiadu. Wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych z ziemniakami. Mój Kochany uwielbia marchewkę z groszkiem albo jak kto woli – groszek z marchewką ;-) Ja osobiście wolę samą marchewkę na słodko ,więc groszek wybieram i oddaję Jemu :)

Czy wiesz,że…?

Gotowana marchew ma kilkukrotnie wyższy indeks glikemiczny od surowej marchewki i zawiera więcej skrobi.

Marchewka z groszkiem – Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 puszka groszku konserwowego (240g po odsączeniu)
  • 2 czubate łyżki masła (ok. 100g)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności jak słodka jest marchewka)

marchewka z groszkiem na słodko

Marchewka z groszkiem – Wykonanie:

  1. Marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, by całościowo marchewka była przykryta. Zagotować. Dodać dwie łyżki masła i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka).
  2. Groszek konserwowy dodać dopiero pod koniec gotowania, by się nie rozgotował i nie powstała nam ‘paćka’.
  3. Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki z groszkiem (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki z groszkiem mi odpowiada. Jeśli nie, to dodaję drugą łyżkę mąki, by bardziej ją zagęścić). Dodać 2-3 łyżki cukru i szczyptę pieprzu. Wymieszać i chwilę gotować. Na koniec doprawić do smaku solą.


 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

43 odpowiedzi na “Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko)

  1. Urszula Misiak :

    Lubimy ten dodatek w naturalnej słodyczy marchewki, lekko posolonej, zagęszczonej
    mąką jaglaną, z dodatkim mleka migdałowego i odrobiny masła. Jemy ją z ziemniakami i kotlecikami z tofu. Przepis ten modyfikowałam w związku z odchodzeniem od używania cukru i glutenu w naszej kuchni. Smakuje wybornie.

    • Magda Velleman :

      Nigdy nie używałam maki jaglanej. To można nią zagęszczać tak jak zwykła mąka? A jak naleśniki by smakowały z taka mąka?

    • Urszula Misiak :

      Magda Velleman Nie robiłam naleśników z tej mąki. Jest ona wyśmienita do kruchych ciast np szarlotki, ale do naleśników trzeba byłoby ją mieszać z ziemniaczaną, by miała klej, elastyczność. Jak wypróbuję, podzielę się doświadczeniem. Płatki jaglane są wyśmienite jako panierka do kotletów.

    • Urszula Misiak :

      Mąkę jaglaną mieszam z owsianą bezglutenową i używam do szarlotki. Używam do zagęszczania potraw, do lanych klusek. Sosy grzybowe zagęszczam mąką gryczaną i takiej też używam do pieczenia bułek, pizzy mieszając ją z mąką migdałową.

  2. Ania :

    Ja nie dodaję cukru, słodycz marchwi nam w zupełności wystarcza. Mąkę zasmażam na maśle (daje klarowane) i dodaję do marchewki. Zapewne smak wyjdzie podobny, tylko trochę pikantniejszy z uwagi na brak cukru.

  3. Karolina :

    A ja robie troszkę inaczej. gotuję marchewkę bez masła. Dopiero na koniec wsypuję mąkę na patelnię, czekam aż się lekko zrumieni, dodaję masło, mieszam i na tę zasmażkę wrzucam trochę marchewki z groszkiem. Mieszam i siup do garnka z pozostałą marchewką. Mieszam, aż się składniki połączą. Ten smak jest zupełnie inny :-) dla mnie najlepszy właśnie do marchewki z groszkiem i buraczkow zasmażanych :-) tak gotuje moja mama ;-)

    • Kulinarne przeboje :

      Zależy jak kto lubi ;) standardowo na 1 kg marchwi daję 1-2 łyżki mąki (trzeba wziąć pod uwagę, że różne mąki mają różną chłonność i czasami trzeba dać jej więcej żeby nie powstało nam coś na styl zupy ;) )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.