marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem


Marchewka z groszkiem to smaczny dodatek do obiadu, który często króluje w polskich domach, zwłaszcza w niedzielę, jako dodatek do tradycyjnego schabowego. Marchewka gotowana wyśmienicie pasuje także do innych, różnych rodzajów dań mięsnych podawanych z ziemniakami. Mój Mąż uwielbia marchewkę z groszkiem albo jak kto woli – groszek z marchewką :)  Ja osobiście wolę samą marchewkę na słodko, więc groszek wybieram i oddaję Jemu :)


Marchewka z groszkiem

Przepis na marchewkę z groszkiem jest banalnie prosty i jeśli dokładnie przeczytacie mój poniższy wpis, to uwierzcie mi, wyjdzie Wam najlepsza marchewka duszona, jaką kiedykolwiek jedliście!
Marchewka gotowana świetnie pasuje do dań mięsnych, np. do tradycyjnego schabowego.

Moja marchewka z groszkiem z puszki smakuje jak u Babci! Z resztą jest to tradycyjny przepis mojej Babci i w tej postaci, taka marchewka na słodko, smakuje nam najbardziej. Wiem, że niektórzy wolą dodawać do niej groszek mrożony, ale ilekroć go stosowałam zamiennie z groszkiem konserwowym, to nie mogłam przekonać się do jego smaku.

Czy wiesz,że…?

Marchewka gotowana ma kilkukrotnie wyższy indeks glikemiczny od surowej marchewki i zawiera więcej skrobi. Ta informacja jest szczególnie ważna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

marchewka z groszkiem przepis

Marchewka z groszkiem – Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 całkowicie płaska łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżeczki cukru (w zależności jak słodka jest marchewka; jeśli bardzo słodka, to cukru należy dać mniej; jeśli niestety trafiła się słabo słodka odmiana, to cukru można dać więcej do smaku)
  • 1 puszka groszku konserwowego (puszka o łącznej masie 400 g; a 240 g groszku po odsączeniu z zalewy)
  • 2 czubate łyżki masła (ok. 90 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz do smaku (opcjonalnie, wedle uznania; ja nie daję)

marchewka gotowana

marchewka do obiadu

Marchewka z groszkiem przepis

  1. Marchewkę dokładnie umyć, a następnie obrać z łupinek. Kolejno pokroić ją w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości (ja osobiście marchewkę kroję za pomocą ‘kratki’ w robocie kuchennym; ma ona bok długości 9 mm).
  2. Pokrojoną marchewkę wrzucić do garnka i wlać szklankę zimnej wody. Dodać 1 płaską łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszać. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc palnika na mniejszą, przykryć garnek i dusić marchewkę przez około 20 minut. Po tym czasie powinna być ona odpowiednio miękka. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas gotowania o parę minut (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka).
  3. Po tym czasie do garnka z marchewką dodać 2 czubate łyżki masła, wymieszać.
  4. Następnie wsypać mąkę pszenną przesianą przez sitko i wymieszać, by nie było grudek.
  5. Kolejno dodać groszek konserwowy (który uprzednio należy odsączyć z zalewy – zalewa nie będzie nam potrzebna, więc można ją po prostu wylać do zlewu). Gotować dalej całość pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając delikatnie.
  6. Po upływie tych 2 minut sprawdzić, czy taka gęstość marchewki z groszkiem nam odpowiada. Jeśli okaże się, że nie, to można śmiało dosypać do niej dodatkowo odrobinę mąki pszennej (ale również przesianej przez sitko, by uniknąć powstania grudek). Mi w zupełności wystarczy 1 łyżka mąki pszennej (taka z lekką górką, ale nie czubata).
  7. Na sam koniec należy posmakować marchewkę z groszkiem i doprawić jeszcze pod swoje gusta smakowe, o ile zajdzie taka potrzeba (można dać ciut więcej soli, cukru lub doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem). Smacznego!

Teraz, gdy wiesz jak zrobić marchewkę z groszkiem, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! :)

Zaś więcej inspiracji na dodatki do obiadu znajdziecie w zakładce: surówki i sałatki do obiadu.

marchewka duszona

groszek z marchewką
sałatka do obiadu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

44 odpowiedzi na “Marchewka z groszkiem

  1. Urszula Misiak :

    Lubimy ten dodatek w naturalnej słodyczy marchewki, lekko posolonej, zagęszczonej
    mąką jaglaną, z dodatkim mleka migdałowego i odrobiny masła. Jemy ją z ziemniakami i kotlecikami z tofu. Przepis ten modyfikowałam w związku z odchodzeniem od używania cukru i glutenu w naszej kuchni. Smakuje wybornie.

    • Magda Velleman :

      Nigdy nie używałam maki jaglanej. To można nią zagęszczać tak jak zwykła mąka? A jak naleśniki by smakowały z taka mąka?

    • Urszula Misiak :

      Magda Velleman Nie robiłam naleśników z tej mąki. Jest ona wyśmienita do kruchych ciast np szarlotki, ale do naleśników trzeba byłoby ją mieszać z ziemniaczaną, by miała klej, elastyczność. Jak wypróbuję, podzielę się doświadczeniem. Płatki jaglane są wyśmienite jako panierka do kotletów.

    • Urszula Misiak :

      Mąkę jaglaną mieszam z owsianą bezglutenową i używam do szarlotki. Używam do zagęszczania potraw, do lanych klusek. Sosy grzybowe zagęszczam mąką gryczaną i takiej też używam do pieczenia bułek, pizzy mieszając ją z mąką migdałową.

  2. Ania :

    Ja nie dodaję cukru, słodycz marchwi nam w zupełności wystarcza. Mąkę zasmażam na maśle (daje klarowane) i dodaję do marchewki. Zapewne smak wyjdzie podobny, tylko trochę pikantniejszy z uwagi na brak cukru.

  3. Karolina :

    A ja robie troszkę inaczej. gotuję marchewkę bez masła. Dopiero na koniec wsypuję mąkę na patelnię, czekam aż się lekko zrumieni, dodaję masło, mieszam i na tę zasmażkę wrzucam trochę marchewki z groszkiem. Mieszam i siup do garnka z pozostałą marchewką. Mieszam, aż się składniki połączą. Ten smak jest zupełnie inny :-) dla mnie najlepszy właśnie do marchewki z groszkiem i buraczkow zasmażanych :-) tak gotuje moja mama ;-)

    • Kulinarne przeboje :

      Zależy jak kto lubi ;) standardowo na 1 kg marchwi daję 1-2 łyżki mąki (trzeba wziąć pod uwagę, że różne mąki mają różną chłonność i czasami trzeba dać jej więcej żeby nie powstało nam coś na styl zupy ;) )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.