Robiąc te marchewki poszłam strasznie na łatwiznę… Mam nadzieję, że wybaczycie mi użycie gotowego ciasta francuskiego ;-)
Takie marchewki z ciasta francuskiego świetnie się sprawdzą jako zwykła przekąska , czy danie na imprezę . Goście na pewno będą zachwyceni ;-)
Składniki
- Ciasto francuskie 1 płat, ewentualnie ciasto kruche
- Żółtko 2 sztuki
- Farsz (ja użyłam pasty z tuńczyka), świetnie również sprawdzi się sałatka jarzynowa itp.
- Sałata karbowana kilka liści lub koperek (służące za natkę marchewki)
- Barwnik spożywczy Pomarańczowy (opcjonalnie)
- Foremki do rurek z kremem, pędzelek
- Ciasto francuskie pokroić na 1,5cm paseczki. Każdy paseczek nawinąć na foremkę do robienia rurek. Ciasto można od razu wysmarować żółtkiem lub wymieszać żółtko z barwnikiem i wtedy za pomocą pędzelka wysmarować ciasto. Gotowe ‘rurki’ piec w piekarniku w temp. 200- 220ºC przez ok. 10-15 minut.
- Przygotować farsz. Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem znajdziecie tutaj: Pasta jajeczna z tuńczykiem . Dodatkowo dodałam do pasty 3 ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę oraz koperek.
- Upieczone rurki wypełnić farszem. Na wierzch wbić listek sałaty lub koperek, imitując natkę. Smacznego! :)
Świetna i taka wesoła opcja!;)
rewelacyjne;) cieszą oko jak i podniebienie;)
ekstra marchewki :)!!!
Super marchewki:)
ale super! Efektowne, pyszne i w sam raz na raz :D
Pięknie ci wyszły, jestem zaakochana!
Wybaczam łatwiznę, bo nie można dać się zwariować:)
Fajny pomysł:) Zjadłabym taką “marchewkę”;)
takie marcheweczki to ja rozumiem :))