Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego

Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego


Robiąc te marchewki poszłam strasznie na łatwiznę… Mam nadzieję, że wybaczycie mi użycie gotowego ciasta francuskiego ;-)

Takie marchewki z ciasta francuskiego świetnie się sprawdzą jako zwykła przekąska , czy danie na imprezę . Goście na pewno będą zachwyceni ;-)

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 płat, ewentualnie ciasto kruche
  • Żółtko 2 sztuki
  • Farsz (ja użyłam pasty z tuńczyka), świetnie również sprawdzi się sałatka jarzynowa itp.
  • Sałata karbowana kilka liści lub koperek (służące za natkę marchewki)
  • Barwnik spożywczy Pomarańczowy (opcjonalnie)
  • Foremki do rurek z kremem, pędzelek
  1. Ciasto francuskie pokroić na 1,5cm paseczki. Każdy paseczek nawinąć na foremkę do robienia rurek. Ciasto można od razu wysmarować żółtkiem lub wymieszać żółtko z barwnikiem i wtedy za pomocą pędzelka wysmarować ciasto. Gotowe ‘rurki’ piec w piekarniku w temp. 200- 220ºC przez ok. 10-15 minut.
  2. Przygotować farsz. Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem znajdziecie tutaj: Pasta jajeczna z tuńczykiem . Dodatkowo dodałam do pasty 3 ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę oraz koperek.
  3. Upieczone rurki wypełnić farszem. Na wierzch wbić listek sałaty lub koperek, imitując natkę. Smacznego! :)

Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.