Drink Martini – pewnie każdy z Was o nim słyszał, a czy wiecie jak przygotować oryginalne Martini w domu? Jeśli nie, to zapraszam po przepis poniżej.
Drink Martini to jeden z najbardziej znanych klasyków. Jest ono drinkiem zrobionym z ginu i niewielkiej ilości wytrawnego wermutu. Proporcje przepisu są tematem ciągłych dyskusji, ale z reguły przy tworzeniu wytrawnego Martini zasada wygląda następująco iż na 3 porcje ginu przypada 1 porcja wytrawnego wermutu.
Autorem drinku Martini jest prawdopodobnie barman z Nowego Jorku o nazwisku Martini pracujący w klubie Knickerbocker i miało to miejsce w 1915 roku. Inni zaś twierdzą, że Martini powstało za sprawą koncernu Martini and Rossi produkującej wermut Martini.
Swoją największą sławę Martini zyskało chyba dzięki filmom z udziałem Jamesa Bonda. Warto zwrócić uwagę, że pił on Martini wstrząśnięte, a nie mieszane, no i koniecznie z dodatkiem oliwki.
Martini – Składniki:
Składniki na drinka:
- 90 ml ginu
- 30 ml wytrawnego wermutu (np. firmy Martini lub Cinzano – ma być koniecznie biały, wytrawny, a nie słodki!)
- kilka kostek lodu (2-3)
Dodatkowo potrzebne będą:
- szkło: kieliszek koktajlowy do Martini
- dekoracja: oliwki zielone lub spiralka ze skórki cytryny (czyli lemon twist), niektórzy natomiast dodają cebulkę koktajlową (Gibson Martini)
- ewentualnie: shaker, słoik z nakrętką lub mieszadło
Martini można przygotować w wersji wstrząśniętej (wtedy należy użyć shakera lub słoika z nakrętką) lub po prostu wymieszać ze sobą alkohole za pomocą mieszadła (lub ewentualnie zwykłej łyżki).
Przepis na drink Martini w wersji średnio wytrawnej:
- Do shakera (lub słoika z nakrętką) włożyć kilka kostek lodu, wlać gin i wermut, a następnie dokładnie wstrząsnąć. Przelać zawartość shakera do kieliszka koktajlowego. Można również alkohol wlać od razu do kieliszka koktajlowego, wymieszać go za pomocą mieszadła i dorzucić kostki lodu.
- Na koniec dodać zielone oliwki lub skórkę z cytryny zawiniętą w spiralkę. Smacznego!
Więcej przepisów na drinki, shoty itd. znajdziecie w zakładce: Napoje alkoholowe – przepisy.