masa makowa przepis

Masa makowa


Masa makowa z poniższego przepisu to najlepsza masa z makiem do makowca zawijanego i nie tylko. Pyszne połączenie maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej, to coś, co koniecznie musisz wypróbować robiąc domowe wypieki. Ta domowa masa makowa jest o niebo lepsza od tej kupnej, więc gorąco zachęcam do wykorzystania tego przepisu przy najbliższej okazji.


Masa makowa przepis

Oczywiście można stworzyć makowiec z gotowej masy makowej, ale uwierzcie mi na słowo, że ta domowa masa makowa jest o niebo lepsza od tej sklepowej. Poza tym sklepowe masy makowe niestety często są zbyt słodkie, a także za bardzo wilgotne, co często wiąże się z niepowodzeniami przy wypiekach z ich udziałem (często wychodzi zakalec przez nadmiar wody w kupnej masie makowej). Dlatego też zachęcam do wykonania domowej masy makowej, gdyż jest ona bardzo prosta w przygotowaniu. Jej wykonanie może jest trochę pracochłonne, jeśli trzeba zmielić mak, ale reszta czynności idzie już bardzo szybko. Taka domowa masa makowa pasuje idealnie nie tylko do makowca zawijanego, ale także do innych ciast z masą makową, jak np. drożdżówek z makiem, kruchych tart z masą makową, czy też makiełek, seromakowca, a nawet jako nadzienie do mazurka.

Mój poniższy przepis opiera się na maku niemielonym, ale oczywiście możecie iść nieco na skróty i kupić już zmielony mak, co pozwoli nieco zaoszczędzić czasu, bo nie będzie trzeba go już przepuszczać przez maszynkę do mielenia mięsa (wystarczy taki mak tylko namoczyć).

Masa makowa z poniższego przepisu jest idealnie wilgotna i odpowiednio słodka (pod moje gusta smakowe, a Wy wedle uznania możecie dać mniej lub więcej miodu do smaku).

Jeśli lubicie ciasta z makiem, to gorąco polecam Wam przepis, który znajdziecie tutaj: Makowa Panienka.

Domowa masa makowa – Składniki:

  • 500 g maku
  • 100 g rodzynków (u mnie sułtańskie, ale można użyć też królewskich)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 garście orzechów włoskich, posiekanych (ok. 80 g)
  • 6 łyżek brązowego cukru – ok. 90 g
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 6 płaskich łyżek miodu
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (lub dowolny, ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, cytrynowy)
  • 1 czubata łyżka masła, miękkiego – ok. 30 g

*wedle uznania możecie wzbogacić masę makową o swoje ulubione suszone owoce, np. morele lub dodać też inne orzechy.

mak
mak zamoczony
mak do odciśnięcia mak mielony

Przepis na masę makową:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (powinien być on całkowicie przykryty wodą, a nawet woda powinna wystawać nieco nad mak), przykryć i odstawić na co około godzinę lub na całą noc (mak powinien całkowicie ostygnąć). Taki nasączony mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub tetrową pieluszką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli kupiliście mak niemielony, to po odsączeniu należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to mak można także wrzucić do garna, zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody i ostudzić. Kolejno tak samo jak powyżej, dwukrotnie zmielić go w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Trzecia opcja to kupić już zmielony mak i tylko namoczyć go w wodzie – taki mak po moczeniu i ostudzeniu nie musi już być mielony w maszynce.
  2. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Rodzynki sułtańskie pozostawić w całości (rodzynki królewskie przekroić na połówki), zalać gorącą wodą i odstawić na około. 15 minut. Po tym czasie zlać wodę, a rodzynki osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
  4. Do zmielonego maku dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cynamon, likier Amaretto, cukier, miód i bardzo miękkie masło. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Masa makowa – kilka cennych informacji:

  • Z podanych wyżej składników otrzymałam 1200 g masy makowej.
  • By wykorzystać masę makową do wypieków, należy ją połączyć z ubitymi białkami (ilość zależy od danego przepisu i np. w makowcu zawijanym na masę makową z powyższych składników należy użyć 6 białek jajek, które uprzednio trzeba ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, a następnie delikatnie je wmieszać w masę makową). Dzięki temu masa makowa będzie zwarta i nie będzie się kruszyć, bądź odstawać od ciasta.
  • Masę makową można przechowywać w lodówce do około 5 dni (oczywiście w formie podstawowej, bez dodatku ubitych białek). Przed jej wykorzystaniem do wypieku (zwłaszcza w przypadku ciast drożdżowych) należy ocieplić ją do temperatury pokojowej.

domowa masa makowa masa makowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.