Słodkie ciasteczka z rodzynkami – idealne do pochrupania przy kawie ;-)
Składniki
- Masło 100g
- Cukier 170g
- Jajko 1 jajko
- Rodzynki 200g
- Mąka 170g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Sól
Wykonanie:
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej miksować.
- Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, po chwili (jak napęcznieją nieco) wyciągnąć je z wody i osuszyć, wrzucić do masy z masła i cukru, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Odrywać ciasto po kawałeczku i rozpłaszczać na kształt owalnych placuszków. Piec 15minut w 180C.
Czy piekarnik musi być rozgrzany.
tak
Robiłam dwa razy te ciasteczka…wyszły pyszne,ale ciasto wyszło mi “klejące” dlaczego?
Ciasto jest lekko klejące. Przed dzieleniem na porcje można je włożyć na kilka godzin do lodówki, owinięte w folię. Masa będzie wtedy bardziej sztywna.
Dziękuję :)
pysznie wyglądają, ja dzisiaj też zrobiłam podobne:)