Ciasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje kubki smakowe. Fanką tych batoników jestem od niedawna, bo jakoś wcześniej nie miałam okazji ich skosztować… lecz jak już je posmakowałam, to się w nich zakochałam na amen :) Jeśli Wy również uwielbiacie batoniki Maxi King, to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :)
Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm:
- ok. 400 g herbatników
- 1 puszka gotowej masy krówkowej (510g)
Masa mleczna:
- 300g masła
- 1 szklanka zwykłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 32g cukru waniliowego
- 400-500 g mleka w proszku (w zależności jak bardzo zwarty krem chcecie osiągnąć)
Polewa:
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 140 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
*szklanka = 250ml
Maxi King Ciasto bez pieczenia – Wykonanie:
- Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić w zwykłym mleku. Zagotować i ostudzić.
- Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku. Zmiksować na niskich obrotach. Masę można na chwilę odstawić do lodówki, by zgęstniała, ale lepiej rozprowadza się ją, gdy jest nieschłodzona.
- Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Masę krówkową podgrzać, rozprowadzić ją na herbatnikach. Następnie posmarować pozostałą masą mleczną. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
- Obie czekolady roztopić w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Kiedy się rozpuszczą, dodać orzeszki, wymieszać i polać wierzch ciasta.
- Całość schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny). Smacznego!
- Zobacz również: Ciasta bez pieczenia oraz Przekąski na Sylwestra
Dobre ja juz robila.
Czy można zmniejszyć ilosć cukru do polowy szklanki? Nie wplynie to na konsystencje?
Moge dać 350g mleka w proszku odtluszczonego? Mieszkam za granica i tylko takie tu są a szkoda mi kupować 2 paczki żeby mi potem prawie cała paczka leżała.
pozdrawiam
Tak, można zmniejszyć cukier i mleko. Moje ciasto wychodzi raczej o konsystencji zwartego batonika, więc przy 350g konsystencja będzie po prostu bardziej kremowa.
dziękuję za przepis :) skorzystałam i było sylwestrowe niebo w gębie xD ale przepis zmodyfikowałam, bo zamiast cukru dałam stewię Natusweet, żeby ograniczyć kaloryczność i żeby było zdrowsze :)
Naprawdę polecam ,sama dziś robiłam i wyszło cudnie ! Ciasto w smaku idealne ;)
Zamiast klasc herbatniki na dno watro je pokruszyc I zmieszac ze stopionym maslem I wylozyc taka oto mieszanka foremke. Wstawic do lodowki do ostygniecia I na takiej bazie robic reszte ciasta.
Super ciasto. :)
Dzisiaj zamierzam zrobić po raz drugi- trochę je zmodyfikuje gdyż chce trochę rozluznic mase mleczna /dodam rozpuszczone -zimne masło/ i czekolade/rozpuszczone w większej ilości smietanki/
Ciasto straszne. Niestety nie mogę pochwalić. Wyszło tak słodkie ,że nikt z gości nie zjadł nawet połowy z małego kawałeczka nawet mąż który uwielbia słodkie. Mnie też zemdliło jak spróbowałam . Dodałam nawet mniej mleka w proszku bo kupiłam tylko 400-stu gramowe . Rozumiem ,że można lubić słodkie ale tego nie szło zjeść.Cała blacha do kosza plus strata pieniędzy.
Witam, ciasto pyszne ale do maxi king mu trochę brakuje ;). .. jeśli chodzi o polewe zmieniłam czekoladę na kakao decomoreno i wyszła miękka i dobrze się z ciastem komponowala.. ciasto mogę w pełni polecić pycha ;)
Zrobiłam polewę z kakao i śmietanki? W jakich proporcjach?
SłodkaBabeczko co zrobić, aby ciasto nie wychodziło tak twarde…ono powinno być takie?
Szłam w kierunku, by bardziej przypominało zwarty batonik niż lekkie ciasto. Która warstwa wg Ciebie jest zbyt twarda? Jeśli chodzi o czekoladę, to w zależności od firmy mogą mieć różną ‘sztywność’, więc możesz dodać więcej śmietany kremówki, by polewa była bardziej plastyczna. Jeśli zaś chodzi o mleczny krem, to można dać mniej mleka w proszku lub 200g mleka w proszku zastąpić 400g serka Danio – wtedy masa będzie mniej zwarta. Pozdrawiam :)
Poza tym lodówka wpływa na to ciasto strasznie usztywniająco :) więc może przed podaniem wystaw je np. na godzinę z lodówki.
Dziękuję za rady, wypróbuję na pewno:)
ale pycha mega slodkie ale mega smaczne polecam dla lasucha ;)
Cieszę się, że smakowało :)
Zmocz herbatniki np w jakimś alkoholu;)
Okropne ciasto !!!!!!!!!!!
Cała blacha poszła do kosza !!!!!!!!!!!
Kolejne ciasto (bez pieczenia ) które okazało się totalnym niewypałem.
Okropne,bo…?
Jeśli już napisała Pani negatywny komentarz, to fajnie by było, gdyby pojawiło się jakieś uzasadnienie. Jestem zdania,że krytyka powinna być konstruktywna. Nam ciasto smakowało, kilka osób je robiło i również chwaliło. Tak więc gdyby Pani wyjaśniła dlaczego ‘okropne’ to byłoby super ;-) Coś nie wyszło, czy po prostu nie smakowało? Może to wina użytych składników? Mleko powinno być w proszku, nie granulowane. Jednak z czytelniczek narzekała na masę, ale jak zmieniła na to samo mleko, którego ja użyłam (czyli Łaciate w proszku), to ciasto wyszło OK. Pozdrawiam :)
Ciasto pyszne, po co niektórzy robią a później krytykują.
Ludzie macie takie bezsensowne pytania, że czytając co tu jest napisane chciałoby się Was wystawić na beke. Od prośby o podanie firmy herbatniki, po szczegółową informacje gdzie co można kupić, nie potraficie czytać ze zrozumieniem pytając się co zrobić z cukrem i do tego jeszcze 300 g kostki masła logiczne jest to że autor miał na myśli samo 300 GRAM MASŁA. Ludzie jak to mój szef mówi: MOŻE TROCHĘ INICJATYWY WŁASNEJ I POMYŚLUNKU! Pozdrawiam.
Witam. Tego mleka w proszku aż 500 g???
Jeśli chcesz luźniejszy, bardziej puszysty krem, to można dać 350-400g mleka w proszku. Mi zależało, by masa była zwarta (tak jak widać to na zdjęciu), dlatego dałam 500g. Pozdrawiam :)
Wystarczą 2szklanki
Może być granulowane mleko w proszku?
No niestety nie może być.
mnie się chyba nie udało, a może mleko w proszku było nie takie jak trzeba.
a co się stało? Mleko powinno być w proszku, nie granulowane.
Ja używam mleka w proszku firmy Łaciate
ja nie pamiętam jakiej firmy było mleko ale masa z tym mlekiem była szczypiąca w język przez co nie była smaczna.
No to polecam jednak używać firmowych mlek, bo masa nie powinna być szczypiocą :)
kupie łaciate i zrobie jeszcze raz zobacze czy będzie lepsze. Generalnie wypróbowałam każdy przepis i przyznam że dobre a niektóre nawet pyszne potrawy .
Szkoda, że Pani ni pamięta nazwy tamtego mleka. Żeby potem było wiadomo, jakiego unikać w razie czego ;)
zrobiłam jeszcze raz , wyszło pyszne .
To się bardzo cieszę! :)) A znajdzie się zdjęcie ciasta do galerii czytelników? :))
Ale narobiliscie smaku
musi być pyszne
Proste i pyszne:)polecam
Cieszę się, że smakowało.
A jakby zamiast herbatników użyć krakersów?
Oczywiście można użyć Krakersów, najlepiej Lajkonika ;)
co zrobic zeby herbatniki na samym spodzie nie przyklejaly sie do papieru?
Ale jak się przyklejają? Jeśli robi Pani wszystko wg przepisu, to nie ma szans, by coś się przyklejało, bo krem jest gęsty i mocno nie zmiękcza herbatników.
Witam. A jak utrzec maslo? Nigdy tego nie wiedzialam. A gdzie kupic niesolone orzeski?
Można utrzeć masło za pomocą miksera :) Po prostu miksować miękkie masło w temp. pokojowej aż zrobi się puszyste ;)
Niesolone orzeszki można kupić np. w Kauflandzie.
smietana krempwka ile procent?
Obojętnie. Może być 30%, może być 36% ;) Przy czym 36% łatwiej się ubija.
Sieht sehr lecker aus
http://kulinarischergenuss.de/kuchen-mit-kuhbonbonmasse-und-geroesteten-sonnenblumenkernen-ohne-backen/
Babeczko, a jakich herbatników użyłaś? :)
Zwykłe herbatniki, tzw. ciasteczka ‘bebe’ ;-)
Miło mi będzie jeśli potem podeślesz zdjęcie do galerii czytelników :)
Pozdrawiam! :)
czy mleko proszku dostane w Tesco czy Carrfourze? Bądź Lewiatanie pytam bo większych sklepów w moim regionie brak ? Z gory dzięki :)
Na pewno mają w Carrefour i Kauflandzie, bo tam się zaopatruję :)
w Lewiatanie na 100% dostaniesz i to właśnie Łaciate :) sama kupuję
Mniam, obłędnie słodkie pyszności :)
to ile w koncu tego masła?
Tak jak jest podane w przepisie – 300g.
A w przepisie w masie jest jeszcze cukier 1 szkła to co z nią bo pisze ze masło na puszysta masę później mleka i co dalej
“Oba cukry rozpuścić w zwykłym mleku.” …czyli cukier zwykły i cukier waniliowy rozpuścić w mleku ;)
Mniam!jak smakowicie wygląda i pewnie tak smakuje!
Jest pyszne :) Polecam!
Polecam,z robiam kilka razy
Super że bez pieczenia takie najfajniejszy
k buena pinta k tiene el pastelito ese ñiammmmmm
Gracias <3
300g kostki masła? :D ciekawe….
Hahaha :D Tak to jest jak się piecze i pisze po nocach :D Dzięki, już poprawiam :))
nadal jest 300 g masla… to ile ?
bo juz chce robić
NO WŁAŚNIE 300g!!! :D
Wcześniej było “300g KOSTKI” – po prostu słowo “KOSTKI” mi się wcięło ;) Usunełam. MA BYĆ 300g :)) Chyba usunę ten komentarz na początku, bo widzę, że robi ludziom mętlik w głowie hehe :)
Ale bym zjadła <3
To zapraszam :)) Póki jeszcze jest, bo znika szybciutko :)
Pycha