mazurek kajmakowy
Ciasto na kruchym cieście Słodkości Wielkanoc przepisy

Mazurek kajmakowy

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 15 minut | Porcje : 12 kawałków

Mazurek kajmakowy – to chyba jeden z najczęściej wyszukiwanych mazurków na Wielkanoc. Tym razem na blogu wersja podstawowa z samym nadzieniem kajmakowym – czyli coś dla fanów bardzo słodkich wypieków.


Mazurek kajmakowy w 15 minut

Do przygotowania mazurka kajmakowego można wykorzystać domową masę kajmakową lub użyć gotowej masy krówkowej z puszki.

Dla przełamania słodkiego smaku masy kajmakowej można dodać również warstwę kwaskowatego dżemu, ale tym razem u nas na blogu, poniżej, wersja szybka i słodka ;)

Przygotowanie tego mazura zajmuje zaledwie 15 minut roboty ;) i około 15 minut pieczenia :)

mazurek kajmakowy przepis

Mazurek kajmakowy – Składniki:

Mazurek z kajmakiem – Składniki na ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka + 1 czubata łyżka)
  • 20 g cukru pudru (1 czubata łyżka)
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Mazurek z kajmakiem – Dodatkowe składniki:

  • ok. 300 g masy kajmakowej
  • migdały
  • orzechy włoskie
  • morele suszone

mazurek kajmakowy na Wielkanoc

Przepis na mazurek kajmakowy:

  1. Składniki na ciasto kruche, takie jak jajko, śmietana i masło powinny być schłodzone.
  2. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę i cukier puder, żółtko, śmietanę, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło.
  3. Wszystkie składniki można wyrobić w malakserze lub wyrobić ręcznie. Jeśli robicie to ręcznie to warto najpierw siekać ciasto nożem do czasu powstania konsystencji kruszonki, a następnie wziąć ciasto w ręce i szybko (a nawet BARDZO szybko) wyrobić jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ważne jest, by ciasto wyrobić jak najszybciej i nie przekazywać mu za dużo ciepła z rąk.
  4. Przygotować blaszkę o wymiarach 18 cm x 24 cm (lub odrysować taki prostokąt na papierze do pieczenia).
  5. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkować je (ale nie za cienko, bo wtedy jest ryzyko, że ciasto będzie się kruszyło) tak, by było ciut większe niż wcześniej przygotowana forma. Wyłożyć ciastem dno blaszki, formując nieco wyższe boki dookoła. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  6. Przed samym pieczeniem ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Piec około 15 minut w temperaturze 200 st. C (góra-dół), do czasu zarumienienia się.
  7. Po upieczeniu wyjąć kruchy spód piekarnika i rozprowadzić na nim kajmak (na ciepłym kruchym cieście łatwiej będzie rozsmarować gotową masę kajmakową z puszki). Jeśli używacie domowego kajmaku, to możecie go rozprowadzić już na ostudzonym kruchym cieście.
  8. Kolejno udekorować wierzch mazura kajmakowego. Możecie użyć dowolnych bakalii i ozdób cukierniczych. Ja zrobiłam kwiatuszki z suszonych moreli i płatków migdałów, a pozostałą część mazura oprószyłam posiekanymi orzechami włoskimi. Pozostawić mazurka do stężenia masy kajmakowej (najszybciej zajdzie ten proces w lodówce). Po stężeniu masy można zabrać się za krojenie. Smacznego!


mazurek z kajmakiem przepis

mazurek z masą krówkowa

mazurek kajmakowy z orzechami

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here