młoda kapusta duszona z pieczarkami
Obiad

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 3-4

Maj to czas szybkich obiadów z sezonowymi warzywami. Młoda kapusta duszona z pieczarkami super się sprawdzi jako szybki obiad w towarzystwie np. młodych ziemniaków z koperkiem. Do tego jajko sadzone i prosty, szybki obiad gotowy!

Młoda kapusta duszona z pieczarkami – Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 550 g
  • 200 g pieczarek
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru do smaku
  • sól i pieprz do smaku
młoda kapusta z pieczarkami

Przepis na młodą kapustę duszoną z pieczarkami:

  1. Młodą kapustę pozbawić wierzchnich brzydkich liści. Umyć, osuszyć. Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, usunąć głąb a resztę poszatkować na paski o grubości ok. 0,5 cm.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć przez kilka minut na małym ogniu aż się zeszkli, co jakiś czas mieszając.
  3. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić na plasterki. Na patelni ze zeszkloną cebulą roztopić 1 czubatą łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem.
  4. Gdy pieczarki się już odpowiednio zarumienią, to dodać na patelnię poszatkowaną kapustę oraz wlać 100 ml wody. Przemieszać i dusić całość na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 2 minuty. Kolejno odsłonić pokrywkę, przemieszać danie, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Przemieszać, dusić przez 2 minuty bez przykrycia, a następnie ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić całość kolejne 5 minut, co jakiś czas odsłaniając pokrywkę i mieszając danie. Gdy kapusta będzie już prawie idealnie miękka, odkryć pokrywkę i dusić całość jeszcze chwilkę, do czasu odparowania nadmiaru wody.
  5. Na koniec wymieszać z posiekanym koperkiem. Podawać np. z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami. Smacznego!

Jak zrobić pyszne jajka sadzone możecie zobaczyć tutaj: przepis na jajka sadzone.

przepisy z młodą kapustą
4.8 / 5 ( 5 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.