Maj to czas szybkich obiadów z sezonowymi warzywami. Młoda kapusta duszona z pieczarkami super się sprawdzi jako szybki obiad w towarzystwie np. młodych ziemniaków z koperkiem. Do tego jajko sadzone i prosty, szybki obiad gotowy!
Młoda kapusta duszona z pieczarkami – Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 550 g
- 200 g pieczarek
- 1 czubata łyżka masła
- 1 średnia cebula – ok. 100 g
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru do smaku
- sól i pieprz do smaku

Przepis na młodą kapustę duszoną z pieczarkami:
- Młodą kapustę pozbawić wierzchnich brzydkich liści. Umyć, osuszyć. Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, usunąć głąb a resztę poszatkować na paski o grubości ok. 0,5 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć przez kilka minut na małym ogniu aż się zeszkli, co jakiś czas mieszając.
- Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić na plasterki. Na patelni ze zeszkloną cebulą roztopić 1 czubatą łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem.
- Gdy pieczarki się już odpowiednio zarumienią, to dodać na patelnię poszatkowaną kapustę oraz wlać 100 ml wody. Przemieszać i dusić całość na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 2 minuty. Kolejno odsłonić pokrywkę, przemieszać danie, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Przemieszać, dusić przez 2 minuty bez przykrycia, a następnie ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić całość kolejne 5 minut, co jakiś czas odsłaniając pokrywkę i mieszając danie. Gdy kapusta będzie już prawie idealnie miękka, odkryć pokrywkę i dusić całość jeszcze chwilkę, do czasu odparowania nadmiaru wody.
- Na koniec wymieszać z posiekanym koperkiem. Podawać np. z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami. Smacznego!
Jak zrobić pyszne jajka sadzone możecie zobaczyć tutaj: przepis na jajka sadzone.
