młoda kapusta panierowana
Kolacja Obiad Przekąski

Młoda kapusta panierowana

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 12 minut | Porcje : 4 sztuki

Póki sezon na młodą kapustę trwa, to warto poeksperymentować z nowymi daniami z jej udziałem. Tym razem Wam dla Was propozycję na młodą kapustę na chrupiąco, czyli danie pt. Młoda kapusta panierowana :) Pychotka! Sprawdźcie koniecznie :)

Panierowana młoda kapusta przepis

Ten przepis to idealny pomysł na wege danie. Może nie fit, ale pyszne i chrupiące kawałki młodej kapusty otoczone w bułce tartej na pewno zasmakują każdemu. To super pomysł na kolację lub jako dodatek do obiadu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Przy okazji jeśli szukacie więcej przepisów na dania z młodą kapustą, to koniecznie spójrzcie też na takie nasze potrawy jak: młoda kapusta zasmażana, czy bigos z młodej kapusty. To bez wątpienia hity sezonu kapuścianego!

Młoda kapusta panierowana – Składniki:

  • pół średniej wielkości główki młodej kapusty – ok. 370 g
  • 1,5 litra wody do ugotowania kapusty
  • 2 jajka rozmiar M do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
młoda kapusta w bułce tartej

Przepis na panierowaną młodą kapustę:

  1. Wziąć połówkę młodej kapusty i usunąć z niej zewnętrzne, brzydkie liście.
  2. Następnie połówkę młodej kapusty pokroić na 4 części (wzdłuż), nie usuwając głąba. W każdej części kapusty musi pozostać twardy kawałek głąba, by się nie rozpadła podczas gotowania.
  3. W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody, osolić, włożyć delikatnie kawałki kapusty i gotować na małym ogniu przez ok. 5-6 minut aż kapusta zmięknie (ale uważać, by jej nie rozgotować!).
  4. Kolejno przy pomocy łyżki cedzakowej wyłowić każdy kawałek kapusty i delikatnie potrząsnąć, by kapusta ociekła z wody. Ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, by kapusta jeszcze trochę ociekła. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Jajko rozbić, wrzucić do miseczki. Dodać sól i pieprz, rozkłócić za pomocą widelca lub trzepaczki.
  6. Każdy kawałek kapusty zanurzyć najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kapustę z każdej strony na rumiano.
  8. Podawać najlepiej na ciepło. Może być samodzielnie lub np. w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!

młoda kapusta panierowana przepis
4.6 / 5 ( 68 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.