Póki sezon na młodą kapustę trwa, to warto poeksperymentować z nowymi daniami z jej udziałem. Tym razem Wam dla Was propozycję na młodą kapustę na chrupiąco, czyli danie pt. Młoda kapusta panierowana :) Pychotka! Sprawdźcie koniecznie :)
Panierowana młoda kapusta przepis
Ten przepis to idealny pomysł na wege danie. Może nie fit, ale pyszne i chrupiące kawałki młodej kapusty otoczone w bułce tartej na pewno zasmakują każdemu. To super pomysł na kolację lub jako dodatek do obiadu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Przy okazji jeśli szukacie więcej przepisów na dania z młodą kapustą, to koniecznie spójrzcie też na takie nasze potrawy jak: młoda kapusta zasmażana, czy bigos z młodej kapusty. To bez wątpienia hity sezonu kapuścianego!
Młoda kapusta panierowana – Składniki:
- pół średniej wielkości główki młodej kapusty – ok. 370 g
- 1,5 litra wody do ugotowania kapusty
- 2 jajka rozmiar M do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na panierowaną młodą kapustę:
- Wziąć połówkę młodej kapusty i usunąć z niej zewnętrzne, brzydkie liście.
- Następnie połówkę młodej kapusty pokroić na 4 części (wzdłuż), nie usuwając głąba. W każdej części kapusty musi pozostać twardy kawałek głąba, by się nie rozpadła podczas gotowania.
- W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody, osolić, włożyć delikatnie kawałki kapusty i gotować na małym ogniu przez ok. 5-6 minut aż kapusta zmięknie (ale uważać, by jej nie rozgotować!).
- Kolejno przy pomocy łyżki cedzakowej wyłowić każdy kawałek kapusty i delikatnie potrząsnąć, by kapusta ociekła z wody. Ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, by kapusta jeszcze trochę ociekła. Odstawić do ostygnięcia.
- Jajko rozbić, wrzucić do miseczki. Dodać sól i pieprz, rozkłócić za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Każdy kawałek kapusty zanurzyć najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kapustę z każdej strony na rumiano.
- Podawać najlepiej na ciepło. Może być samodzielnie lub np. w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!