młoda kapusta po gospodarsku
Obiad

Młoda kapusta po gospodarsku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 4 porcje

Tym razem na blogu coś mniej lekkiego, ale równie pysznego, czyli młoda kapusta po gospodarsku! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :)

Młoda kapusta po gospodarsku – Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 500 g
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 2 średnie młode ziemniaki – ok. 260 g
  • 100 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanki bulionu (u mnie przecedzony rosół)
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do oprószenia dania
młoda kapusta po gospodarsku przepis

Przepis na młodą kapustę po gospodarsku:

  1. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w cienkie piórka.
  2. Kiełbasę obrać z folii ochronnej, a następnie pokroić w półplasterki.
  3. Boczek pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Z młodej kapusty usunąć wierzchnie, brzydkie liście, a następnie pokroić ją na ćwiartki. Odkroić twardy głąb, a liście poszatkować w kostkę o boku. ok. 1,5-2 cm.
  5. Ziemniaki obrać, a następnie pokroić w dość cienkie plasterki (maksymalnie o grubości 2-3 mm).
  6. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek, kiełbasę i smażyć do zarumienienia. Kolejno dodać cebulę i ziemniaki, delikatnie posolić i smażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.
  7. W innym garnku ugotować w bulionie młodą kapustę (przez ok. 5-6 minut).
  8. Kolejno podgotowaną kapustę przelać wraz z resztką ewentualnego bulionu na patelnię z pozostałymi warzywami i mięsem, dodać paprykę ostrą, czosnek suszony, paprykę słodką oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, wymieszać. Smażyć pod przykryciem jeszcze przez 2-3 minuty (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając.
  9. Na koniec oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać jako samodzielne danie. Smacznego!

Polecam także przepis na: bigos z młodej kapusty – to prawdziwe niebo w gębie! :) Na uwagę zasługuje również młoda kapusta z koperkiem, która stanowi super dodatek do dań obiadowych, np. do schabowego, czy kotletów mielonych.

przepis na młodą kapustę po gospodarsku
przepisy z młodą kapustą
4.5 / 5 ( 13 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.