Tym razem na blogu coś mniej lekkiego, ale równie pysznego, czyli młoda kapusta po gospodarsku! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Młoda kapusta po gospodarsku – Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 500 g
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 2 średnie młode ziemniaki – ok. 260 g
- 100 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanki bulionu (u mnie przecedzony rosół)
- szczypta papryki ostrej mielonej
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do oprószenia dania

Przepis na młodą kapustę po gospodarsku:
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w cienkie piórka.
- Kiełbasę obrać z folii ochronnej, a następnie pokroić w półplasterki.
- Boczek pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Z młodej kapusty usunąć wierzchnie, brzydkie liście, a następnie pokroić ją na ćwiartki. Odkroić twardy głąb, a liście poszatkować w kostkę o boku. ok. 1,5-2 cm.
- Ziemniaki obrać, a następnie pokroić w dość cienkie plasterki (maksymalnie o grubości 2-3 mm).
- Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek, kiełbasę i smażyć do zarumienienia. Kolejno dodać cebulę i ziemniaki, delikatnie posolić i smażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.
- W innym garnku ugotować w bulionie młodą kapustę (przez ok. 5-6 minut).
- Kolejno podgotowaną kapustę przelać wraz z resztką ewentualnego bulionu na patelnię z pozostałymi warzywami i mięsem, dodać paprykę ostrą, czosnek suszony, paprykę słodką oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, wymieszać. Smażyć pod przykryciem jeszcze przez 2-3 minuty (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając.
- Na koniec oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać jako samodzielne danie. Smacznego!
Polecam także przepis na: bigos z młodej kapusty – to prawdziwe niebo w gębie! :) Na uwagę zasługuje również młoda kapusta z koperkiem, która stanowi super dodatek do dań obiadowych, np. do schabowego, czy kotletów mielonych.

