młoda kapusta po węgiersku
Kolacja Obiad

Młoda kapusta po węgiersku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 50 minut | Porcje : 4 porcje

Młoda kapusta po węgiersku to pyszny pomysł na obiad lub kolację, gdy sezon na młodą kapustę trwa. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Jest pyszny!

Młoda kapusta po węgiersku przepis

Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów na młodą kapustę. Oczywiście najpopularniejsza jest surówka z młodej kapusty oraz młoda kapusta zasmażana. To takie moje blogowe hity, które co roku cieszą się dużą popularnością i często sięgacie po te przepisy. Tym razem młoda kapusta na wzór węgierskiego leczo – równie pyszna, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty – ok. 900 g
  • 1 mała cukinia – ok. 220 g
  • 1,5 szklanki wody (375 ml)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie czerwone papryki – ok. 420 g
  • 2 średnie marchewki – ok. 120 g
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kiełbasy, np. podwawelskiej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • do zasmażki: 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki pszennej+ 50 ml wody
  • natka pietruszki do oprószenia dania

Przepis na młodą kapustę po węgiersku:

  1. Białą kapustę podzielić na 4 części, a następnie każdą część poszatkować.
  2. Cukinię pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm.
  3. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 2-3 cm.
  4. Marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Kiełbasę pozbawić folii ochronnej, a następnie pokroić w półplasterki.
  6. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  7. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  8. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dodać pokrojoną kiełbasę oraz czosnek i smażyć dalej przez kilka minut do zarumienienia. Na koniec dodać marchewkę, cukinię oraz paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Kolejno zawartość patelni przerzucić do większego garnka, a patelnię podlać wodą (375 ml) i również całą zawartość przelać do garnka z warzywami i kiełbasą. Dodać poszatkowaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, puszkę pomidorów krojonych, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę wędzonej papryki oraz 3 łyżki sosu sojowego. Doprawić delikatnie solą i pieprzem.
  9. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez 10 minut, a następnie przykryć garnek pokrywką i gotować dalej przez ok. 15-20 minut, do czasu aż kapusta i warzywa zmiękną. Kolejno dodać 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszać i gotować dalej kapustę bez przykrycia, by nadmiar płynów nieco odparował. Na koniec ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. W razie potrzeby na koniec zagęścić kapustę za pomocą zasmażki. W tym celu na patelni roztopić masło, następnie wsypać mąkę i lekko zarumienić. Kolejno wlać wodę i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Taką zasmażkę przelać na koniec do gotującej się kapusty i cały czas mieszając, gotować dalej do czasu aż kapusta zgęstnieje. Przełożyć do miseczek, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!
4.6 / 5 ( 62 głosów )

2 thoughts on “Młoda kapusta po węgiersku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.