młoda kapusta z koperkiem
Kolacja Sałatka Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Młoda kapusta z koperkiem

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 17 minut | Porcje : 3 porcje

Pyszna, delikatna w smaku młoda kapusta z koperkiem, to super dodatek do dań obiadowych, który koniecznie musisz wypróbować, póki sezon na młodą kapustę trwa!

Młoda kapusta z koperkiem przepis

Zapewne znacie już mój przepis na młodą kapustę zasmażaną, więc ten przepis nie będzie dla Was dużym zaskoczeniem. Jest to delikatniejsza wersja, bardziej fit ;) czyli bez dodatku boczku i zasmażki. Cukier oczywiście też można pominąć jeśli się jest na diecie, aczkolwiek ja dodaję jego odrobinę dla podkręcenia smaku. W razie co, osoby liczące kalorie mogą zwykły cukier zastąpić np. ksylitolem. Taka młoda kapustka z koperkiem z przepisu Babci jest idealna do młodych ziemniaczków i schabowego lub kotletów mielonych. Gorąco polecam i zapraszam do przepisu poniżej!

Młoda kapusta z koperkiem – Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 600 g
  • pół szklanki wody (lub bulionu) – 120 ml
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny do smaku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 3 mocno czubate łyżki posiekanego koperku
młoda kapusta z koperkiem przepis babci

Przepis na młodą kapustę z koperkiem:

  1. Kapustę obierać z zewnętrznych liści, jeśli są brzydkie. Umyć, a następnie delikatnie osuszyć. Kolejno główkę kapusty pokroić na cztery części, usunąć twardy głąb, a resztę poszatkować na kawałki o szerokości ok. 0,5-1,0 cm.
  2. Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  3. Następnie odkryć pokrywkę, gotować 2 minuty bez przykrycia, by ulotniły się olejki eteryczne. Kolejno dodać do garnka masło, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz, wymieszać.
  4. Przykryć garnek pokrywka i gotować całość dalej przez ok. 7 minut aż kapusta zmięknie (uważać, by jej nie rozgotować).
  5. Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny oraz posiekany drobno koperek, wymieszać. Gotować jeszcze ok. 2 minuty bez przykrycia na małym ogniu, by nadmiar płynów odparował. Młoda kapusta z koperkiem gotowa! Najlepiej podawać na ciepło, jako dodatek do dań obiadowych. Smacznego!
4.9 / 5 ( 8 głosów )

1 thought on “Młoda kapusta z koperkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.