Pyszna, delikatna w smaku młoda kapusta z koperkiem, to super dodatek do dań obiadowych, który koniecznie musisz wypróbować, póki sezon na młodą kapustę trwa!
Młoda kapusta z koperkiem przepis
Zapewne znacie już mój przepis na młodą kapustę zasmażaną, więc ten przepis nie będzie dla Was dużym zaskoczeniem. Jest to delikatniejsza wersja, bardziej fit ;) czyli bez dodatku boczku i zasmażki. Cukier oczywiście też można pominąć jeśli się jest na diecie, aczkolwiek ja dodaję jego odrobinę dla podkręcenia smaku. W razie co, osoby liczące kalorie mogą zwykły cukier zastąpić np. ksylitolem. Taka młoda kapustka z koperkiem z przepisu Babci jest idealna do młodych ziemniaczków i schabowego lub kotletów mielonych. Gorąco polecam i zapraszam do przepisu poniżej!
Młoda kapusta z koperkiem – Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 600 g
- pół szklanki wody (lub bulionu) – 120 ml
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny do smaku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 3 mocno czubate łyżki posiekanego koperku

Przepis na młodą kapustę z koperkiem:
- Kapustę obierać z zewnętrznych liści, jeśli są brzydkie. Umyć, a następnie delikatnie osuszyć. Kolejno główkę kapusty pokroić na cztery części, usunąć twardy głąb, a resztę poszatkować na kawałki o szerokości ok. 0,5-1,0 cm.
- Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Następnie odkryć pokrywkę, gotować 2 minuty bez przykrycia, by ulotniły się olejki eteryczne. Kolejno dodać do garnka masło, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz, wymieszać.
- Przykryć garnek pokrywka i gotować całość dalej przez ok. 7 minut aż kapusta zmięknie (uważać, by jej nie rozgotować).
- Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny oraz posiekany drobno koperek, wymieszać. Gotować jeszcze ok. 2 minuty bez przykrycia na małym ogniu, by nadmiar płynów odparował. Młoda kapusta z koperkiem gotowa! Najlepiej podawać na ciepło, jako dodatek do dań obiadowych. Smacznego!

dziękuję za przepis, kapustka super