młoda kapusta z pomidorami na ciepło

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami, a tak dokładniej to młoda kapusta duszona w pomidorach to pyszna propozycja jako dodatek do obiadu. Smakuje przepysznie, zwłaszcza na drugi dzień po odgrzaniu, gdy smaki potrawy się przegryzą.

Młoda kapusta na ciepło do obiadu

Oczywiście największą popularnością cieszy się młoda kapusta zasmażana z koperkiem, ale ten poniższy przepis również jest wart wypróbowania. W smaku trochę przypomina bigos z młodej kapusty.

Młoda kapusta z pomidorami – Składniki:

  • pół główki średniej młodej kapusty (ok. 600 g)
  • 1 średnia marchewka – ok. 140 g
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

młoda kapusta duszona w pomidorach

młoda kapusta na ciepło do obiadu

Przepis na kapustę z pomidorami:

  1. Kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści. Pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, a liście poszatkować. Umieścić poszatkowaną młodą kapustkę w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Odstawić na bok.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i najpierw wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dorzucić czosnek oraz marchewkę i smażyć przez ok. 3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (marchewka powinna w tym czasie nieco zmięknąć). Następnie zwiększyć płomień na średni i dorzucić na patelnię pomidory wraz z zalewą z puszki i smażyć przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  6. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą. Dodać gorącą, przegotowaną wodę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć na mały płomień i gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie.
  7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do garnka koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Ewentualnie można dać ciut więcej cukru jeśli użyte pomidory nie były zbyt słodkie.
  8. Na koniec na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić 1 łyżkę mąki i smażyć, cały czas mieszając, do czasu aż mąka delikatnie się zarumieni. Następnie na patelnie z mąką wlać 2 chochelki płynu z gotującej się kapusty i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Zdjąć garnek z gazu, dorzucić do niego posiekany koperek i wymieszać. Młoda kapusta duszona w pomidorach smakuje jeszcze lepiej następnego dnia po odgrzaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Podawać na ciepło do obiadu lub jako kolację ze świeżym pieczywem. Smacznego!


młoda kapusta z pomidorami młoda kapusta zasmażana z pomidorami do obiadu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Młoda kapusta z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.