Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – zwana również młodą kapustą po wójtowsku – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A, że okres wiosenny już nastał i w sklepach zaczęły pojawiać się zielone główki młodej kapusty, to nie mogłam się oprzeć pokusie, by zrobić pyszną młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku i koperku.


Młoda kapusta zasmażana z boczkiem – z czym podawać?

Kapusta taka idealnie pasuje do zwykłych kotletów schabowych, czy też kotletów mielonych. A do tego młode ziemniaczki z koperkiem albo grube smażone talarki ziemniaczane – pychota!

Czasami jednak zajadamy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem po prostu bez dodatków lub z pajdą chleba, szczególnie, gdy robimy młodą kapustę duszoną w pomidorach :)

młoda kapusta przepisy

kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty – ok. 500 g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4/5 szklanki wody lub bulionu ( ok. 200 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

młoda kapusta poszatkowana

jak poszatkować kapustę

kapusta zasmażana z boczkiem

Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem:

  1. Kapustę obierać z zewnętrznych liści, jeśli są brzydkie. Umyć, osuszyć. Następnie główkę kapusty pokroić na ćwiartki, usunąć głąb a resztę poszatkować na paski o grubości ok. 0,5 cm.
  2. Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka, zalać woda (lub bulionem – zobacz przepis: domowy bulion warzywny). Dodać szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę cukru, wymieszać. Po zagotowaniu odkryć garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu (w innym przypadku kapusta może wyjść nieco gorzka), a następnie po 2 minutach gotować kapustę już pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości przez ok. 8 minut, uważając by nie rozgotować kapusty. Co jakiś czas przemieszać. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  3. W międzyczasie, gdy kapusta się gotuje, boczek pozbawić skóry o ile jest twarda (miękką skórkę można pozostawić). Pokroić boczek w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm., a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do zarumienienia (ok. 5-7 minut na małym ogniu, by powoli się wytapiał z boczku tłuszcz).
  4. Następnie do boczku i wytopionego z niego tłuszczu dodać 1 łyżkę masła, poczekać aż się roztopi, a następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka. Gdy już lekko zbrązowieje (do jasnobrązowego koloru) dodać 2-3 łyżki wody z ugotowanej kapusty i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą, wymieszać i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Smacznego!

Zobacz również nasz przepis na: kiszoną kapustę zasmażaną

młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.