Muffiny kokosowe z jagodami

Muffiny kokosowe z jagodami

Kokosowe babeczki z jagodami wyszukałam w dodatku do gazety: “Słodkości z jagodami” .

Składniki

  • Mąka tortowa 1 i 2/3 szklanki
  • Mąka kukurydziana 2/3 szklanki
  • Cukier trzcinowy 1/3 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Jogurt grecki 1,5 szklanki
  • Wiórki kokosowe 100g
  • Olej pół szklanki
  • Jagody 2 niepełne szklanki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Jajko 2 jajka
  • Sól szczypta

Muffiny kokosowe z jagodami

Wykonanie:

  1. Oba rodzaje mąk przesiać do dużej miski, przesiać również sodę, dodać wiórki i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać za pomocą miksera : jogurt, olej, jajka i cukier.
  3. Do ‘mokrych’ składników przesypywać stopniowo ‘suche’ składniki, cały czas mieszając łyżką. Dodać jagody.
  4. Foremki wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
  5. Babeczki idealnie smakują z bitą śmietaną lub lodami.

Muffiny kokosowe z jagodami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Muffiny kokosowe z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.