Muffiny malinowe z 'oczami' na Halloween

Muffiny malinowe z ‘oczami’ na Halloween

Babeczki z gałkami ocznymi na Halloween.

Składniki

  • na 12 babeczek
  • Maliny 300g (mogą być mrożone)
  • Mąka tortowa 300g
  • Proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Ekstrakt cytrynowy 1 łyżeczka
  • Jajko 1 jajko
  • Brązowy cukier 140g
  • Olej 80ml
  • Jogurt grecki 200g
  • Śmietana kremówka 330g
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Żelatyna 1,5 płaskiej łyżeczki
  • Żelkowe oczy
Muffiny malinowe z 'oczami' na Halloween

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. 180C. Foremki wyłożyć papilotkami.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
  3. Jajka utrzeć z cukrem, olejem, jogurtem i ekstraktem z cytryny. Dodać mąkę oraz maliny, wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyć do foremek i piec ok. 25 minut. Upieczone muffinki zostawić na kilka minut, by odpoczęły.
  5. Żelatynę zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 minut.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać maliny, żelatynę zmiksować. Schłodzić krem w lodówce. Ozdobić babeczki kremem i `oczami` ;) Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Muffiny malinowe z ‘oczami’ na Halloween

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.