Muffiny waniliowe z delicjami

Muffiny waniliowe z delicjami

Muffinki z delicjami , bitą śmietaną i nutą wanilii – pychota!

Składniki

  • Ciasto muffinkowe
  • Masło 125g, miękkiego
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • Jajko 2 jajka
  • Mąka 1 i 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Delicje 20 delicji (ja użyłam z galaretką o smaku limonki)
  • Do ozdoby
  • Śmietana kremówka
  • Żelatyna
  • Cukier waniliowy
  • Ozdoby cukrowe
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na puszystą masę (miksować ok. 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem na małych obrotach), dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem.
  2. Ciasto nałożyć do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami (1 dużą czubatą łyżkę).
  3. Do każdej babeczki nałożyć jedną delicję i przykryć ją kolejną łyżką ciasta muffinowego.
  4. Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się zrumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).
  5. W między czasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić na chwilę. Następnie dodać rozpuszczoną zelatynę do bitej śmietany, dodać cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  6. Babeczki ostudzić i udekorować bitą śmietaną oraz ozdobami cukrowymi.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Muffiny waniliowe z delicjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.