Pyszne ciasto Murzynek na talerzu

Murzynek – przepis tradycyjny

Murzynek – przepis tradycyjny – to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem.

Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm.


Murzynek – przepis tradycyjny – Składniki:

  • pół szklanki mleka (125ml)
  • ok. 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ozdoby cukrowe – opcjonalnie

*szklanka o pojemności 250 ml

Kawałki ciasta Murzynek na białym talerzu

Murzynek – przepis tradycyjny – Wykonanie:

  1. Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao.  Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać  do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta.
  5. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  6. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Posypać wierzch ciasta cukrowymi ozdobami (opcjonalnie). Smacznego!

Murzynek to wilgotne ciasto czekoladowe, które zna chyba każdy z nas. Co więcej, dla wielu jest to wypiek stanowiący wspomnienie dzieciństwa. Przepis na murzynka niejednokrotnie przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego – to bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto, które z pewnością uda się każdemu, zaś dla wielbicieli czekolady to prawdziwa gratka!

Tradycyjny murzynek z mojego przepisu wymaga niewielu składników i nie są one wyszukane – to idealne ciasto na leniwą niedzielę, gdyż wysoce prawdopodobne jest, że wszystkie składniki znajdziecie u siebie w kuchni. Ciasto murzynek to świetny dodatek do kawy i ploteczek. Sprawdzi się zawsze, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wykonuje się je szybko i niemal bez wysiłku – choćby z tego względu warto wrócić do tego niegdyś bardzo często serwowanego ciasta.

Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Ma piękny brązowy kolor i obłędnie wręcz czekoladowy aromat, a przy tym cudownie rozpływa się w ustach! Do tego jest łatwy w przechowywaniu – swą świeżość zachowuje nawet kilka dni.

Przepis na ciasto murzynek jest bardzo prosty, ale też niezwykle wdzięczny w urozmaiceniach. Alternatywnych wersji dodatków do murzynka jest wiele – polewę można zastąpić na przykład cukrem pudrem, a jeśli chcecie, możecie ciasto przekroić wzdłuż i posmarować powidłami śliwkowymi, dżemem lub ulubionym kremem (dobrze sprawdza się krem z lekką nutą cytrusową). Podczas przygotowywania wypieku można dorzucić do ciasta także orzechy włoskie lub inne bakalie. Murzynek naprawdę bardzo wdzięcznie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami.

Jeśli chcecie, murzynek tradycyjny możecie wykorzystać również jako doskonałą, czekoladową bazę do innych ciast przekładanych kremami, a nawet tortów. Murzynek jest odpowiednio wilgotny, więc nie wymaga nasączania, za to bardzo dobrze współpracuje z kremami. Do tego jego wyrazisty, mocno kakaowy kolor będzie wspaniale kontrastował z jasnymi kremami.

Inspiracja: Domowe wypieki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 odpowiedzi na “Murzynek – przepis tradycyjny

  1. okruszka :

    Bardzo polecam do tortu. Ciasto jest wilgotne, smaczne, dobrze trzyma ciężar kremu.
    Nie wymaga nasączenia. Dla mnie o wiele lepsze niż suchy biszkopt rzucany. Sprawdziłam na święta, wszycy byli zachwyceni.

  2. Kasia :

    Pieczenie góra dół ? Czy jak ? Pierwszy raz będe piekła ciasto więc jestem zielona w tym temacie. Pani ciasto wygląda apetycznie więc chętnie wypróbuję przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.