Murzynek – przepis tradycyjny – to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem. Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm.
Składniki:
- pół szklanki mleka (125 ml)
- ok. 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 3 kopiate łyżki kakao
- 250 g masła
- 4 jajka
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ozdoby cukrowe – opcjonalnie
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na ciasto Murzynek:
- Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao. Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta.
- Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
- Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Posypać wierzch ciasta cukrowymi ozdobami (opcjonalnie). Smacznego!
Ciasto Murzynek
Murzynek to wilgotne ciasto czekoladowe, które zna chyba każdy z nas. Co więcej, dla wielu jest to wypiek stanowiący wspomnienie dzieciństwa. Przepis na murzynka niejednokrotnie przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego – to bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto, które z pewnością uda się każdemu, zaś dla wielbicieli czekolady to prawdziwa gratka!
Tradycyjny murzynek z mojego przepisu wymaga niewielu składników i nie są one wyszukane – to idealne ciasto na leniwą niedzielę, gdyż wysoce prawdopodobne jest, że wszystkie składniki znajdziecie u siebie w kuchni. Ciasto murzynek to świetny dodatek do kawy i ploteczek. Sprawdzi się zawsze, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wykonuje się je szybko i niemal bez wysiłku – choćby z tego względu warto wrócić do tego niegdyś bardzo często serwowanego ciasta.
Murzynek przepis
Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Ma piękny brązowy kolor i obłędnie wręcz czekoladowy aromat, a przy tym cudownie rozpływa się w ustach! Do tego jest łatwy w przechowywaniu – swą świeżość zachowuje nawet kilka dni.
Przepis na murzynka
Przepis na ciasto murzynek jest bardzo prosty, ale też niezwykle wdzięczny w urozmaiceniach. Alternatywnych wersji dodatków do murzynka jest wiele – polewę można zastąpić na przykład cukrem pudrem, a jeśli chcecie, możecie ciasto przekroić wzdłuż i posmarować powidłami śliwkowymi, dżemem lub ulubionym kremem (dobrze sprawdza się krem z lekką nutą cytrusową). Podczas przygotowywania wypieku można dorzucić do ciasta także orzechy włoskie lub inne bakalie. Murzynek naprawdę bardzo wdzięcznie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami.
Jeśli chcecie, murzynek tradycyjny możecie wykorzystać również jako doskonałą, czekoladową bazę do innych ciast przekładanych kremami, a nawet tortów. Murzynek jest odpowiednio wilgotny, więc nie wymaga nasączania, za to bardzo dobrze współpracuje z kremami. Do tego jego wyrazisty, mocno kakaowy kolor będzie wspaniale kontrastował z jasnymi kremami.
Inspiracja: Domowe wypieki
Dla mnie jest to oczywiste..ale jeśli precyzujemy wszystko dokładnie ,to trzeba dodać ,że ta mąkę łączymy z masą rozpuszczoną i do tego dodajemy pianę …
Bardzo bardzo smaczny, robię co drugi dzień, bo rodzina ciągle się upomina.
#blm #bardzolubiemurzynka
a jak nie chce polewy z tego przepisu to wtedy tą polowe masy wyrzucić? czy dodać do ciasta
Murzynek bardzo przepyszny :)
Jak piec w piekarniku gazowym ?
Robię po raz kolejny, dzieci się upominają ;) Przepyszny, wilgotny, puszysty. Bardzo łatwy do zrobienia. Szkoda ze tak szybko znika :)
Rewelacja . Delikatny, puszysty. Polecam w 100% I dziękuję za przepis.
Rewelacja ekacja. Delikatny, puszysty. Polecam w 100% I dziękuję za przepis.
Bardzo pyszny. Dawno nie jadłam tak delikatnego Murzynka chociaż tyle razy piekłam z innych przepisów. Bardzo polecam. Basia
Ja daję Kasię. Inne margaryne się nie sprawdzają , ponieważ zawierają wodę w składzie i ciasto “siada”.
Ten murzynek wychodzi wspaniale puszysty
Jak wielkość brytwanki do tego uzyc
Ciasto bardzo dobre. Jak długo piec z podwójnej porcji?
Ciasto najpyszniejsze na świecie! Zrobiłam i chyba zjem całe ;)
Pychota
Wyszedł idealny, następnym razem mój będzie bardziej kakaowy;)
Mam tylko 200g. masła. Mogę dodać pozostałe 50 oleju?
tak
Wyszedł idealny ❤️❤️
Przepis rewelacja. Dalam do srodka troche czerwonych owocow z nalewki. Jestem antytalentem do pieczenia ale to ciasto wyszlo idealnie.
Dziś upiekłam murzynka według tego przepisu wyszedł idealny… Polecam przepis.
Dziś upiekłam tego murzynka i z czystym sumieniem mogę wszystkim go polecić, wyszedł idealny, wilgotny i puszysty.
Zwiększyłam jedynie ilość składników, gdyż piekłam w większej blaszce :)
Cieszę się bardzo, że smakował ;*
A jak dużą blaszkę miałaś, że zwiększyłaś ilości składników?
Ja mam taki dość spory prostokąt ok. 45cm na 25cm i nie wiem na jaką blachę jest przepis :)
Tak jak napisałam we wstępie notki: “Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26 cm.” :) Pozdrawiam.
Ja robiłam w dwa razy większej blaszce i wyszedł płaski, ale super wilgotny, wciąż puszysty i przepyszny.
A można polewę odlać przed dodaniem żółtek? Nie chciałabym chyba podać surowego jajka do jedzenia dziecku
Można. Wtedy do masy kakaowej polecam dodać odrobinę śmietanki kremówki, by polewa nie była zbytnio zwarta.
Można też całkowicie pominąć powyższą polewę i użyć np. ganache: https://kulinarneprzeboje.pl/ganache/
Można też jeszcze raz podgotować odlaną część na polewę już z żółtkami i dać do ostygnięcia, wtedy już nie powinny móc zarazić niczym
Dziś zrobiłam murzynka według tego przepisu. Nic dodać nic ująć, wyszedł idealny…
Murzynek moje ulubione ciasto,które mam zapisane w swojej głowie. Zawsze się udaje
Dziekuje za przepis
Bardzo polecam do tortu. Ciasto jest wilgotne, smaczne, dobrze trzyma ciężar kremu.
Nie wymaga nasączenia. Dla mnie o wiele lepsze niż suchy biszkopt rzucany. Sprawdziłam na święta, wszycy byli zachwyceni.
Czyli przełożyć kremem do tortów?
Robiłam pyszny i do tego powidełko z śliwek ;-).
czy zamiast masła mozna dac margaryne ?
pozdrawiam
Można
czy zamiast masła mozna dac margaryne . pozdrawiam
jak duza blaszka na te proporcje
Tak jak napisane w notce ;)
“Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm.”
A jak jest większa blaszka bo nie mam takiej o takich wymiarach to może być?
Może, ale wtedy ciasto będzie niższe ;)
Można ewentualnie zwiększyć ilość składników :)
Murzynek wychodzi suchy czy raczej ciasto jest tzw mokre?
Dziś robię.
Pieczenie góra dół ? Czy jak ? Pierwszy raz będe piekła ciasto więc jestem zielona w tym temacie. Pani ciasto wygląda apetycznie więc chętnie wypróbuję przepis :)
Góra i dół :)