murzynek z jeżynami
Słodkości Wypieki

Murzynek z jeżynami

Kuchnia : Polska

Kto odwiedza mojego bloga regularnie, ten na pewno zna już przepis na tradycyjnego murzynka. Tym razem postanowiłam wzbogacić jego wersję o dodatek jeżyn. Wyszło pysznie! Ciasto murzynek z jeżynami warto wypróbować, póki sezon na jeżyny trwa!

murzynek z jeżynami przepis

Bazą do poniższego ciasta był nasz stary przepis na murzynek. Wedle uznania możecie jeżyny zamienić na dowolne owoce.

Murzynek z jeżynami – Składniki:

  • 1 kostka masła – ok. 200 g
  • pół szklanki mleka – ok. 125 ml
  • 1,5 szklanki cukru – ok. 300 g
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (225 g) + 1 łyżeczka do oprószenia jeżyn
  • 3 czubate łyżki kakao – ok. 36 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g jeżyn do ciasta + kilka sztuk do ozdoby

Polam wypróbować także przepis na ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

murzynek z owocami
murzynek z owocami prosty przepis

Przepis na ciasto Murzynek:

  1. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i kakao. Postawić garnuszek na palniku i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać  do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka w skorupkach sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Do ostygniętej masy kakaowej dodać żółtka i wymieszać całość trzepaczką, do czasu połączenia się składników. Odlać pół szklanki masy, co potem będzie wykorzystane jako polewa do ciasta.
  5. Do masy kakaowej (tej większej części) dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  6. Jeżyny oprószyć mąką pszenną (1 łyżeczką).
  7. Dno blaszki o wymiarach 12 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Wcisnąć w masę oprószone mąką jeżyny.
  8. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Piec Murzynka przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Smacznego!
murzynek z owocami przepis
przepis na ciasto murzynek z owocami
przepis na ciasto murzynek
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.