Muszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem w sosie pomidorowym. Muszle makaronowe (conchiglioni) nadziewane serami.
Przepisem tym zainspirowała mnie Asia z KS. Jednak u mnie proporcje serów są inne, a także sos jest nieco inny, gdyż ten przepis był efektem czyszczenia lodówki i brałam, co miałam pod ręką i w proporcjach takich, by nic się nie zmarnowało :) Jak dla mnie efekt jest bardzo smakowity :)
Składniki
- Muszle makaronowe (conchiglioni) 20 muszli
Nadzienie
- Mozzarella 1 kulka (ok. 150g)
- Ricotta 250g
- Mascarpone 160g
- Parmezan 100g
Sos pomidorowy
- Pomidory w puszce 1 puszka
- Przecier pomidorowy w kartoniku 200ml
- Oregano suszone, 2 łyżeczki
- Bazylia suszona, 2 łyżeczki
- Pieprz kolorowy świeżo mielony, do smaku
- Sól szczypta
- Cukier 1 płaska łyżka
- Oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente, odsączyć z wody. Piekarnik nagrzać do 200C.
- Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, ricottę, mascarpone i 80g parmezanu. Nadziać farszem muszle.
- Pomidory z puszki wrzucić do blendera, dodać przecier pomidorowy i resztę wyżej wymienionych składników na liście produktów potrzebnych do przygotowania sosu. Zblendować na gładką masę.
- Powstały sos wlać na dno żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić odrobiną oliwy.
- Wstawić muszle do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać. Jeśli nie lubimy za bardzo ‘przypieczonych’ brzegów makaronu, to polecam przykryć całość folią aluminiową pod koniec pieczenia. Po upieczeniu doprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Uwielbiam makaron! Jak nie mam zbyt dużo czasu lub brak mi pomysłu to często ratuję się makaronem ze szpinakiem. Proste, szybkie i smaczne danie :-)
lubimy :)
makaron :3 <3
mmmm :D uwielbiam :D
uwielbiam! penne,spaghetti, muszelki i wszystkie inne :) makaron i troszkę wyobraźni i juz jest obiad nie trzeba skomplikowanych składników jak dla mnie to wystarczy dobra oliwa czosnek chilli i świeże zioła i już jestem w raju :)
kooocham :)
Bardzo dobre:)
Robiłam wielokrotnie, przebój każdej imprezy, jako pierwsze znikają z półmiska, polecam :D
Czas zrobić zakupy :D