Najlepsza beza. Bezy – przepis podstawowy.

Najlepsza beza. Bezy – przepis podstawowy – który zawsze się udaje! Polecam również przepis na: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!

Bezy – Składniki

  • Białka 5 sztuk
  • Sól szczypta
  • Cukier drobny 2 szklanki (o pojemności 250ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
DSC_0023

Bezy – Wykonanie:

  1. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce cukru, wciąż ubijając. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i na papierze do pieczenia wyciskać bezy. Piec je w temp. 110C przez ok 60-80 minut (lub dłużej – zależy od mocy piekarnika). Po upieczeniu bezy można zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły. Smacznego :)

DSC_0011
DSC_0015

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 odpowiedzi na “Najlepsza beza. Bezy – przepis podstawowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.