Najlepsze ogórki kanapkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Stały się w tym roku hitem w naszej kuchni jeśli chodzi o przetwory. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml.
Najlepsze ogórki kanapkowe – Składniki:
- 1,5 kg ogórków średniej wielkości
- 2 szklanki wody
- 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1 i ¾ szklanki cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka soli
*szklanka = 250ml
Najlepsze ogórki kanapkowe – Wykonanie:
- Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć ciasno w słoikach.
- W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać słoiki w garnku gorącą wodą, do 3/4 ich wysokości i przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut. Ogórki powinny zmienić kolor z ciemno zielonego na jasno zielony.
- Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka na deseczkę i przykryć je ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ogórki najlepiej smakują po miesiącu leżakowania, chociaż można się na nie skusić już po tygodniu (ale wiadomo, im bardziej się ‘przegryzą’ tym będą lepsze w smaku).
a jaka ma być sól może być kamienna czy lepiej jodowana?
do przetworów używam kamiennej niejodowanej :)
Lepiej kamiennej używać do przetworów,jodowana nie bardzo się nadaje
Można jeść na drugi dzień?
tak wlasnie zrobilam bo nie mpglam sie doczekac i sa swietne
ogóreczki super ,nawet dla dzieci smakują
Łyżka stołowa czy łyźka do herbaty
U mnie łyżka to zawsze stołowa :)
Do herbaty do łyżeczka :)
Pozdrawiam :)
Lyzka nie lyzeczka
A ile słoików wychodzi z tego przepisu?
Tak jak napisałam we wstępie notki :)
“Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml.”
Pozdrawiam! :)
witam a octu nie za duzo na 2 szkl wody…
Dla mnie za dużo, ale jak kto woli. U mnie w domu robi się łagodniejsze zalewy.
ja mieszkam w Holandii i tu sa takie ogórki w sklepie za niecale 1€ to ten sam przepis naprawdę pyszne ,podejrzewam że takie swojskie może lepsze ,ale najlepiej mi się tu podobają różnego rodzaju sałatki takie świeże z rukoli ze szpinaku ze sałaty rzymskiej ,lodowej itd to po prostuco trzeba zobaczyć ale to już inna bajka
Właśnie biorę się za ogóreczki z Pani przepisu.Zastanawiam się tylko dlaczego na powyższym zdjęciu zalewa w Pani słoikach jest przeźroczysta,a u mnie wyszła mocno zabarwiona od kurkumy.
Bo po czasie kurkuma nieco opada na dno (widać to też na fotkach) ;)
Dzięki za odpowiedź…teraz się potwierdza.A ogóreczki są SUPER!!! smakują wszystkim domownikom,a ja przez to mam ręce pełne roboty.Pozdrawiam.
Bardzo octowy smak?
Przetrwają zimę ? Czy tylko krótki okres?
Przetrwają nawet 2 sezony
:) poszukiwałam idealnej zalewy do ogórków…i chyba znalazłam idealny przepis nie tylko na zalewę…dziękuję :)
Prosze <3
ogórki kanapkowe są super robię od dwóch lat
Robiłam już w tamtym roku były pyszne w tym roku też robię są super
Ogórki pycha wczoraj zrobiłam a dziś już jadłam nie mogłam się powstrzymać super
Super przepis, chociaż niektórzy domownicy twierdzą, że są za mocne. Ja dodaję jeszcze czosnek i koperek :) Zrobiłam w tym roku z 20 kg ogórków :)
potrzeba tyle cukru??
Tak ;)
Super !! Robiłam już 2 razy. Za drugim razem dałam łyżkę soli więcej i ciut mniej cukru. Dla mnie rewelacyjne.
Uwielbiam te ogórki <3 właśnie zrobiłam je znowu. :D
A zalewa ma być gorąca czy wystudzona?
Zalewam gorącą.
Wypróbuję w tym sezonie ja bym jeszcze dodała kopru i czosnku.
a octu nie za duzo na 2 szkl wody
jest ok ;)
witam a octu nie za duzo na 2 szkl wody
Ja robie zalewę:1litr wody,0,5 szkl.octu,1 szkl. cukru,i2płaskie łyżki soli- jest łagodniejsza i dla mnie super,robię tą zalewę do korniszonów,do papryki w occie i spróbuje też do ogórków kanapkowych,zalewam gorącą zalewą i nie zagotowuję słoików tylko szybko odwracam do góry dnem i mi się zamykają.
A czy 2 szklanki wody wody do zalewy wystarczą na 6 słoików?
Wystarczy – na słoiki po 400ml oczywiście, nie większe ;) i ogórki upchnięte ciasno ;)
Czy ogórki zalać zimna czy gorącą zalewą
fajny przepis, na pewno spróbuję :)
Ale cukru ma być aż 1 i 3/4 szklanki czy to jakas pomyłka?
Tak, ma być 1 i 3/4.