dania jednogarnkowe przepisy

Najpopularniejsze dania jednogarnkowe


Do uwielbianych przez Polaków posiłków należą bez wątpienia dania jednogarnkowe. Są banalne w przygotowaniu, a przy tym sycące i zdrowe. Nie tak rzadko przyrządza się je z resztek po wczorajszym obiedzie czy niedojedzonej kolacji. W garnku czy woku ugotować można praktycznie wszystko. Jakie interesujące przepisy na dania jednogarnkowe warto wypróbować?

Risotto z dodatkami

Jednym z najpopularniejszych dań jednogarnkowych jest bez wątpienia risotto. Wszyscy znają ten ryżowy specjał, który przygotować można na wiele różnych sposobów. Risotto nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale przygląda. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Trudno zepsuć przygotowanie tego dania. Sporo zależy jednak od rodzaju użytego ryżu. Do jednogarnkowego risotto najlepiej nadaje się arborio, ale równie dobrze smakuje ryż parboiled. Dodatki do takiego posiłku komponować można praktycznie wedle uznania. Poza ryżem, do garnka wrzucić warto chociażby warzywa i grzyby. Doskonałym przykładem jest risotto z pieczarkami, dodatkowo uzupełnione kawałkami smażonego kurczaka lub indyka.

Kaszotto z różnych kasz

Bliźniaczym daniem risotto jest kaszotto. W tym przypadku posiłek przygotowywane jest jednak w oparciu nie o ryż, a różne kasze, np. jaglaną, pęczak czy bulgur. Ze względu na walory smakowe i prozdrowotne, szczególnym powodzeniem cieszy się zwłaszcza kasza gryczana. Najlepiej wybrać niepaloną, która jest mniej przetworzona i posiada pełniejszy smak Podobnie jak risotto, kaszotto doskonale komponuje się z warzywami. Pod względem ich doboru panuje niemal całkowita dowolność. W okresie wiosenno-letnim warto dodać do kaszotto zwłaszcza botwinkę. Taki posiłek jednogarnkowy to wyśmienity, a przy tym wartościowy odżywczo obiad.

Jednogarnkowe potrawki

Smaczne i banalne w przygotowaniu są także jednogarnkowe potrawki. Prosty, a zarazem efektowny przepis to chociażby wspaniała potrawka z kurczaka a’la popularny gyros. Wystarczy usmażyć składniki i ugotować kaszę lub ryż, a następnie wymieszać całość w garnku. Jeszcze prostszym pomysłem na smaczny obiad jest potrawka ze szpinakiem i wędzonym tofu. Najlepiej podawać ją z pieczywem. Zdrowe i smaczna będzie też potrawka warzywna, np. na bazie groszku, marchwi i batatów. Takie danie zapewnia olbrzymią dawkę wartościowych składników, a przy tym doskonale napełnia żołądek. Co więcej, pozbawione jest glutenu.

Leczo w różnej postaci

Jako jednogarnkowe danie przyrządzić można także większość odmian leczo. Takie rozwiązanie odbiega nieco od tradycyjnej formy podania słynnego węgierskiego przysmaku, ale w niczym mu nie ustępuje. Stanowi przy tym praktyczną opcję dla osób zabieganych, ponieważ wystarcza nawet na kilka dni. Wspaniale smakuje chociażby leczo z kiełbasą, cukinią czy kabaczkiem. Taki posiłek zjeść można na obiad, bądź też schować do pojemnika i zabrać do pracy, szkoły lub na uczelnię.

Smakowite zupy

Do pysznych dań jednogarnkowych należą bez wątpienia także rozmaite zupy. Nie dotyczy to oczywiście wszystkich – niektóre wymagają podsmażenia na osobnej patelni cebuli czy oddzielnego ugotowania makaronu. W jednym garnku da się jednak bez trudu przygotować wspaniałą zupę pieczarkową. Stanowi ona miłą odskocznię od tradycyjnej pomidorówki, a na dodatek jest bardzo smaczna i zdrowa. Zupę pieczarkową podawać warto np. z grzankami.


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.