Naleśniki budyniowe chodziły za mną już od kilku dni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor! Polecam je na śniadanie, obiad, czy też kolację :) Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno będą zadowoleni :) Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 dużych naleśników.
Naleśniki budyniowe – Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + odrobina oleju do smażenia naleśników
- 400 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2×40 g)
- 80 g mąki pszennej wrocławskiej (ok. 3 średnio czubate łyżki)
Naleśniki budyniowe – Wykonanie:
- Jajka zmiksować za pomocą miksera z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Następnie, dale miksując wlać mleko, 2 łyżki oleju oraz wsypać przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną wrocławską. Wszystko zmiksować do połączenia się składników (ciasto naleśnikowe będzie miało dość rzadką konsystencję).
- Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju.
- Kolejno wlać na patelnię porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z bu stron na złoty kolor. Naleśniki można odsączyć z nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
- Naleśniki budyniowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, twarogiem, czy też po prostu z dżemem. Smacznego!
- Może zaciekawi Cię również przepis: Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone lub na naleśniki – przepis podstawowy (idealne na słodko i wytrawnie)

Witam,
A czy zwykłe mleko można zastąpić migdałowym lub bez laktozy?
Tak
aaaaa myślałam, że to ja je wymyśliłam :) ja dodaje wodę mineralną pół na pół z mlekiem :) i ubite białko..są wtedy puszyste :)
Czy moze byc olej z oliwek zamiast rzepakowy olej do masy o ciasta
Boziu, sa mega pyszne, najlepiej na cieplo z patelni
pyszne robiłam dziś na obiad
jest sobota są budyniowe naleśniki.. oczywista oczywistość
Pyszne ☺ a zapach rewelacyjny!
hit sobotniego sniadania..
Pyszności!!!!! palce lizać :) zamiast zwykłej mąki dałam kokosową.Mimo ścisłej diety nie oparłam się :D POLECAM.
Są rewelacyjne. Puszyste i pięknie pachną. I przeeeeepyszne
Musze jutro zrobic
znam, robię tylko z tego przepisu, jutro będą następne <3 polecam <3
pycha, ja innych nie robię – wersja oczywiście na słodko
CUDOWNE!!!
LEPSZYCH NIE JADŁAM!!!
Od dzis tak będę robić naleśniki na słodko!!!
Tego sposobu z budynkiem jeszcze nie robilam dzięki za przepis
Zamiast maki przennej mogę dać orkiszowa lub owsiane nie mogę przennej
Ja tez dzis usmazylam nalesniki wg tego przepisu.Napewno bede korzystac z tego przepisu jezelibede dodatki na slodko tj dzem czy serek.Przepis super cudnie pachnie w domu.Zabieram jutro do pracy dla kolezanki..Dziekuje Maria
Tyle dobrego przeczytałam o tych naleśnikach że chyba się skuszę. Wyglądają bardzo apetycznie.
Ty sie za prace Wes a nie z pieczenie
Wiem, że nie jestem zajebistą blondynką, ale zaraz będę :)
Polecam robiłam dzisiaj wyszły pyszne
Czy można zamiast mąki wrocławskiej użyć pszennej?
można
A wrocławska to nie pszenna?
Przepyszne naleśniki właśnie zrobiłam wyszły rewelacyjnie,nawet dodałam troszkę
więcej mleka są takie biszkoptowe polecam
Polecam przepis. Naleśniki wyszły rewelacyjne :)
Robiłam, moje chlopaki zachwycone
Wlasnie zrobilam mniammmm
A moze byc inny smak budyniu?
może :)
Od dziś to moje ulubione naleśniki :D Nawet pierwszy od razu wyszedł dobrze :) Ciasto rzeczywiście mocno lejące ale dzięki temu super się rozprowadza po patelni :) Polecam :)
Ciekawy przepis Będę jutro próbować :D
a jednak dziś? :D
Kulinarne przeboje Tak już zjadłam nawet :P Pyszne są :D
Szybko się robi Łatwo się przewraca :) No w końcu mam swój ulubiony przepis :D Ha ha :D
Marcela Gryz To się baaaardzo cieszę ;D
Kulinarne przeboje Ha ja jeszcze bardziej :D Mogę już inne przepisy do śmieci wyrzucić Super dobrane ilości składników Od dziś lubię je robić :) Teraz tylko zupki muszę się nauczyć jakieś pysznej robić :) Już lukam u Cb co tam masz pysznego :)
Rewelacja , w całym domu pachnie ! ;) przed chwila właśnie robiłam, są przepyszne
Pyszności :)
Super przepis
A budyń z cukrem czy bez dajemy?
zwykły, bez ;)
Ja lubie nawet bardzo
Najlepsze!
o tak! U nas dzisiaj będą na słodki obiad :)
Pyszne polecam ten przepis
Najlepsze nalesniki jakie jadlam.
Pychotka dziękuję za inspirację-domownicy z radością zajadali dziś tak popularne danie. Zrobiłam podwójną porcję . Polecam ☺
Pychota i jeszcze ras pychota,polecam
Pychota i jeszcze raz pychota.
Pychota i jeszcze raz pychota, polecam.
Naleśniczki pyszne!Ciasto wyszło rzadkie ale wystarczy dobrze rozgrzać patelnie i smaży się elegancko.
Pyyyycchhhaaaaa najlepsze naleśniki jakie jadłam. Dzieciaki wcinaly ze smakiem
zawsze piekłam tradycyjne, jutro zrobię z budyniem
jutro zrobię, dzięki za przepis, zawsze robiłam tradycyjne
Ile mniej więcej naleśników wychodzi z tego przepisu? :)
Tak jak podałam we wstępie notki ;) 5-6 dużych sztuk ;)
Naleśniczki pyszne. Dodal tylko odrobinę więcej mąki.
Mi dzisiaj wyszły bardzo dobre
masakra – kompletnie nie wyszły :( pierwszy raz na naleśniki dałam takie proporcje składników i niestety …
Może za mało rozgrzała Pani patelnię przed smażeniem? Wiele osób przed Panią je robiło i wyszły idealnie ;)
Przepyszne rewelacja nigdy lepszych nie jadłam :)
Są przepyszne.Teraz tylko takie.Polecam.
Pyszne. Bardzo delikatne. Idealny przepis na idealne naleśniki.
Aha miałam tylko budyń z cukrem i taki dałam. Wiec zrezygnowałam z dodawania jeszcze cukru.
Smaczne naleśniki lepsze od tych tradycyjnych polecam
Zrobiłam. Rewelacja.Pyszne.
Zgadzam sie rewelacyjne. Dzieki za przepis. Pozdrawiam
A budyń z cukrem czy bez cukru?
tak, tradycyjny budyń bez dodatku cukru ;)
a ten budyń to ma być taki “bez dodatku cukru”?
masz powiedziane “piętro wyżej” po co zadawać idiotyczne pytania .
Oj, grzecznością to Pani nie grzeszy. A tak nawiasem mówiąc, pytanie nie było “idiotyczne” – zważywszy, że Pani Ewa zadała je wcześniej.
A czemu służy olej w cieście?
Są dzięki temu bardziej elastyczne i mniej oleju do smażenia wystarczy, a czasami nawet można całkowicie go pominąć, jeśli mamy do dyspozycji dobrą, nieprzywierającą patelnię ;)
Bo nie dajesz na patelnie jak smazysz tylko do ciasta
W takim razie pomijam ten składni, przeważnie smażę prawie całkiem ,,na sucho” :)
O ja Cię! Są niezwykle apetyczne :) Poza tym uwielbiam budyń waniliowy!