Naleśniki czekoladowe zadowolą podniebienia nie tylko dzieci, lecz także dorosłych :) Idealnie smakują z bitą śmietaną i owocami.
Naleśniki czekoladowe – Składniki:
- 100g masła
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 kopiasta łyżeczka gorzkiego kakao
- 200ml mleka
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 150g mąki pszennej tortowej
- 100ml wody gazowanej
- olej rzepakowy do smażenia
Naleśniki czekoladowe – Wykonanie:
- W garnuszku roztopić masło, dodać czekoladę, mleko i kakao. Wymieszać za pomocą trzepaczki do jajek, by składniki dokładnie się połączyły. Zestawić z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
- Do poprzedniej masy dodać jajka, zwykły cukier i cukier wanilinowy. Zmiksować. Do masy przesiać mąkę, zmiksować. Odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie dodać do masy wodę gazowaną, zmiksować.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć naleśniki z obu stron.
- Podawać np. polane czekoladą lub bitą śmietaną. Smacznego! :)
bez cukru bym dała
Pychotka.
O mniaam! *.*
Ale mi ślinka cieknie :(