naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki gryczane z pieczarkami i marchewką


Naleśniki gryczane z pieczarkami i marchewką to kolejne danie, które polecam osobom z cukrzycą oraz insulinoopornością. Do tego jakaś suróweczka i mamy pomysł na pyszny obiad dla diabetyka.


Naleśniki gryczane z pieczarkami i marchewką- Składniki:

Składniki na farsz do naleśników:

  • ok. 260 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku – ok. 4 g
  • 1 duża cebula  – ok. 150 g
  • 2 małe marchewki – ok. 130 g
  • 1 czubata łyżeczka masła – ok. 10 g
  • sól i pieprz do smaku

Naleśniki gryczane – Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej – ok. 160 g
  • 2 jajka klasy L (duże)
  • 3/4 szklanki mleka 1,5 % lub 2 % (ok. 180 ml)
  • 1 i 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej (dzięki czemu naleśniki wyjdą bardziej puszyste; można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie) – ok. 430 ml
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do ciasta – ok. 30 g
  • szczypta soli

*używam szklanki o pojemności 250 ml

Przepis na naleśniki gryczane z pieczarkami i marchewką:

Jak zrobić naleśniki gryczane?

  1. Wszystkie składniki (poza wodą) na naleśniki gryczane wbić do misy miksera.  Wodę gazowaną polecam dodać na sam koniec, by uciekło z niej jak najmniej bąbelków. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by masa naleśnikowa nieco odpoczęła. Warto również, by mleko dodawane do naleśników było w temperaturze pokojowej, a nawet lekko podgrzane, by uniknąć kruszenia się naleśników.
  2. Patelnię do naleśników dokładnie rozgrzać. Jeśli macie dobrej jakości patelnię, to po dodaniu oleju do ciasta, już samej patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać.
  3. Przed smażeniem pierwszego, jak i każdego kolejnego naleśnika przemieszać delikatnie ciasto, bo mąką gryczana lubi opadać na dno.
  4. Rozprowadzić cienką warstwę ciasta naleśnikowego po całej powierzchni patelni. Jeśli ciasto rozpływa się wolno, czyli jest zbyt gęste, to należy dodać do niego więcej wody gazowanej.
  5. Kiedy na górnej powierzchni naleśnika gryczanego będą tworzyć się bąbelki i ciasto całe ciasto się zetnie, należy za pomocą szerokiej łopatki delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę, do zarumienienia. Usmażone naleśniki przekładać na talerz i przykrywać drugim talerzem lub folią, by nie wyschły. Przy smażeniu kolejnych sztuk naleśników płomień pod patelnią można już zmniejszyć. Następnie przystąpić do przygotowania farszu pieczarkowego do naleśników.

Jak zrobić farsz pieczarkowy do naleśników z mąki gryczanej? 

  1. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w bardzo drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  4. Cebulę również obrać z łupinek i drobno posiekać.
  5. Na łyżeczce masła najpierw podsmażyć cebulę (do czasu aż się lekko zeszkli), a następnie dodać czosnek oraz startą marchewkę. Gdy marchewka już nieco zmięknie, dodać pieczarki. Smażyć do momentu aż woda z grzybów nieco odparuje. Na koniec doprawić farsz do smaku solą i pieprzem.
  6. Do usmażonych naleśników włożyć farsz i zwinąć w rulon. Możesz je zajadać od razu lub lekko podsmażyć na odrobinie masła bądź na oleju rzepakowym. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Naleśniki gryczane z pieczarkami i marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.