Naleśniki gryczane ze szpinakiem – to jedna z moich ulubionych wersji naleśników z mąki gryczanej. Szpinak tutaj pasuje idealnie. Takie naleśniki gryczane ze szpinakiem świetnie sprawdzą się jako pomysł na obiad lub jako przekąska do pracy lub szkoły.
Naleśniki gryczane ze szpinakiem – Składniki:
Składniki na naleśniki gryczane:
- 1 szklanka mąki gryczanej – ok. 160 g
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 3/4 szklanki mleka 1,5 % – ok. 180 ml (można je zastąpić wodą gazowaną)
- 1 i 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej (dzięki temu będą bardziej puszyste) – ok. 430 ml
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego do ciasta – ok. 30 g
*szklanka o pojemności 250 ml
Składniki na farsz szpinakowy:
- 400 g szpinaku świeżego Baby
- 270 g ser feta
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 60 g
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek do smażenia
- 2 ząbki czosnku – ok. 10 g (lub więcej do smaku, wedle uznania)
- sól i pieprz do smaku
Naleśniki gryczane ze szpinakiem:
- Przepis na ciasto na naleśniki gryczane: Przed rozpoczęciem smażenia naleśników koniecznie przeczytaj ten wpis: Naleśniki gryczane – na co zwrócić uwagę przed smażeniem? Wszystkie składniki na naleśniki, poza wodą gazowaną wrzucić do miski i zmiksować na jednolitą masę (warto, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a mleko nawet lekko podgrzane). Na sam koniec powinno się dodać wodę gazowaną i ponownie zmiksować. Odstawić ciasto na 15 minut, by trochę odpoczęło. W tym czasie dokładnie rozgrzać patelnię do naleśników (tak, by cała była równomiernie gorąca – najlepiej robić to na średnim ogniu lub nieco mniejszym od średniego i dać jej więcej czasu na rozgrzanie). Jeśli patelnia jest dobrej jakości, to już po dodaniu oleju do ciasta, patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać podczas smażenia. Ważne jest, by przed smażeniem przemieszać delikatnie ciasto, bo mąka gryczana lubi osadzać się na dnie. Warto również przemieszać ciasto przed nałożeniem każdej kolejnej porcji. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić ciasto naleśnikowe po całej powierzchni, tworząc dość cienką warstwę. Jeśli ciasto rozpływa się wolno i widać, że jest za gęste, to należy dodać więcej wody gazowanej. Gdy na powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się bąbelki i całe ciasto się zetnie, to czas, by za pomocą szerokiej szpatułki obrócić naleśnik na drugą stronę. Smażyć naleśnika jeszcze przez chwilę do zarumienienia. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na zarumienienie niż pierwsza. Po usmażeniu przełożyć gryczane naleśniki na talerz i przykrywać drugim talerzem lub folią spożywczą, co zapobiegnie ich wysychaniu i sprawi, że będę bardziej elastyczne i łatwo się zawijały (bez pękania). Przy smażeniu kolejnych sztuk naleśników płomień pod patelnią można już zmniejszyć.
- Przygotować farsz szpinakowy: Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku, a następnie delikatnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Każdy naleśnik posmarować farszem szpinakowym i zawinąć w rulon. Naleśniki gryczane ze szpinakiem można podawać od razu lub przesmażyć je na łyżce masła lub oleju. Smacznego!

Muszą być pyszne, naleśniki gryczane brzmią nieźle