Naleśniki gryczane – to pomysł na naleśniki bezglutenowe, które idealnie smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Naleśniki gryczane a naleśniki z mąki pszennej
Naleśniki z mąki gryczanej mają nieco bardziej intensywny smak niż popularne naleśniki z mąki pszennej. Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za łatwiej przyswajalną. Ma też niższy indeks glikemiczny, więc polecana jest osobom z cukrzycą oraz z insulinoopornością. Ma także mniej kalorii oraz stanowi źródło żelaza, potasu, cynku, wapnia i witamin z grupy B.
Warto pamiętać, że mąka gryczana chłonie więcej płynów niż mąka pszenna. Jeśli zaś smakowo wydaje się nam, że posmak gryki jest zbyt mocny, to można ok. 1/3 mąki gryczanej wymienić na inną, np. migdałową lub kukurydzianą.
Pamiętajcie również, że mąka gryczana szybciej psuje się niż np. mąka pszenna. Powinna ona mieć neutralny zapach, dlatego przed użyciem warto ją powąchać, zaś w smaku nie powinna być kwaśna – jeśli jej zapach jest nieco intensywny, a smak kwaśny, to znaczy, że się popsuła i nie nadaje do spożycia.
Naleśniki gryczane – na co zwrócić uwagę przed smażeniem?
Wszystkie składniki do naleśników gryczanych warto by były w temperaturze pokojowej. Dlatego polecam jajka szybciej wyciągnąć z lodówki lub przez chwilę płukać je pod ciepłą bieżącą wodą, zaś mleko warto delikatnie podgrzać do temperatury około 30-36 st. C. Również proporcje mleka i wody mają znaczenie – gdy daję więcej wody niż mleka – tak jak w przepisie poniżej, to naleśniki wychodzą idealnie elastyczne, łatwo się zawijają oraz nie pękają. Również po usmażeniu warto je czymś przykryć (talerzykiem lub folią, by się nie wysuszały). Nie jest wskazane także zbyt długie smażenie, bo to również powoduje, że naleśniki gryczane będą się łamać.
Naleśniki gryczane – Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej – ok. 160 g
- 2 jajka klasy L (duże)
- 3/4 szklanki mleka 1,5 % (roślinnego lub krowiego) – 180 ml
- 1 i 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej (lub zwykłej, z mineralną są bardziej puszyste, można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie) – 430 ml
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego do ciasta – ok. 30 g
*używam szklanki o pojemności 250 ml
Przepis na naleśniki gryczane:
- Wszystkie składniki na naleśniki gryczane wbić do misy miksera – wodę gazowaną dodać na sam koniec. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na około 15 minut, by ciasto na naleśniki nieco odpoczęło.
- Patelnię do naleśników dokładnie rozgrzać (najlepiej równomiernie, na nie za dużym płomieniu – najkorzystniej na średnim). Jeśli macie dobrej jakości patelnię, to już po dodaniu oleju do ciasta, patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać podczas smażenia.
- Przed smażeniem przemieszać delikatnie ciasto (przemieszać je również przed każdym nakładaniem nowej porcji ciasta naleśnikowego na patelnię, ponieważ mąką gryczana lubi opadać na dno).
- Rozprowadzić ciasto naleśnikowe po całej powierzchni rozgrzanej patelni (nakładać tyle ciasta, by stworzyć możliwie cienką warstwę, nie grubą). Jeśli ciasto rozpływa się wolno i widać, że jest za gęste, to należy dodać więcej wody gazowanej.
- Kiedy na górnej powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się bąbelki i ciasto całe ciasto się zetnie, delikatnie za pomocą szerokiej łopatki obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zarumienienia. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na zarumienienie niż pierwsza. Usmażone naleśniki przekładać na talerz i przykrywać drugim talerzem lub folią, by nie wyschły. Przy smażeniu kolejnych sztuk naleśników płomień pod patelnią można już zmniejszyć. Nadziewać ulubionym farszem. Smacznego!
Naleśniki z mąki gryczanej – z czym podawać?
Naleśniki z mąki gryczanej najbardziej uwielbiam podawać z farszem szpinakowym lub z jajkiem sadzonym. Pysznie smakują również naleśniki gryczane z pieczarkami lub z łososiem. Jeśli tylko macie ochotę możecie je również serwować na słodko, np. z ulubionym dżemem.