Naleśniki Kinder Bueno – coś dla fanów słodkich naleśników. Ostrzegam! Jest na prawdę słodko ;)
Naleśniki Kinder Bueno przepis
Mój Mąż był zachwycony naleśnikami Kinder Bueno. Ja dałam radę zjeść tylko jednego, bo jest naprawdę słodko :) Jeśli lubicie słodkości, to ten przepis będzie idealny dla Was. Wedle uznania można zrobić je w nieco mniej słodkiej wersji – wtedy do kremu polecam dać tylko 1 czubatą łyżkę masy kajmakowej lub mascarpone zamienić na zwykły twaróg (patrz poniżej krem nr 2). Z podanych niżej składników wychodzi 5 naleśników średniej grubości o średnicy 24 cm. Oczywiście bazą jest moj sprawdzony przepis na ciasto na naleśniki, który gorąco polecam.
Naleśniki Kinder Bueno – Składniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki pszennej tortowej (1 szklanka)
- szczypta soli
- 2 jajka rozmiar M
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej)
- 3 łyżki oleju do ciasta
- olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)
Składniki na krem Kinder Bueno* (mniej słodka wersja patrz poniżej):
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 czubate łyżki masy kajmakowej
- ok. 40 g orzechów laskowych, prażonych (bez łupinek)
- 3 pojedyncze batoniki Kinder Bueno
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietanki kremówki
- kilka batoników Kinder Bueno do ozdoby
*Jeśli chcecie mniej słodki krem to potrzebne będą takie składniki jak:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 1 czubata łyżka masy kajmakowej
- ok. 40 g orzechów laskowych, prażonych (bez łupinek)
- 3 pojedyncze batoniki Kinder Bueno
Przepis na naleśniki Kinder Bueno:
Przepis na naleśniki:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajka, mleko, wodę oraz olej. Całość zmiksować na jednolitą masę (mikserem lub rózgą kuchenną). Odstawić ciasto naleśnikowe na około 30 minut, by odpoczęło.
- Rozgrzać porządnie i równomiernie patelnię do naleśników. Jeśli jest takowa potrzeba, to dodatkowo delikatnie natłuścić patelnię olejem.
- Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta na naleśniki. Zakołysać delikatnie patelnią i równomiernie rozprowadzić ciasto naleśnikowe. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przełożyć na talerz i przykryć drugim talerzykiem, by naleśniki nie wysychały.
Przepis na krem:
- Orzechy laskowe posiekać drobno, a następnie podprażyć na suchej patelni przez chwilę aż się lekko zarumienią. Odstawić do ostudzenia.
- Batoniki Kinder bueno posiekać na mniejsze kawałki.
- Serek mascarpone wymieszać z 2 czubatymi łyżkami masy kajmakowej.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijać najpierw na niższych, a następnie na wyższych obrotach. Gdy śmietanka zacznie być już średnio sztywna, dodawać łyżka po łyżce mascarpone z kajmakiem, ubijając tylko do czasu połączenia się składników. Wrzucić podprażone orzechy (część odłożyć na bok, do oprószenia potem naleśników) oraz posiekane batoniki i wymieszać całość za pomocą szpatułki lub łyżki.
Jak zrobić naleśniki Kinder Bueno?
- W małym garnuszku lekko podgrzać 30 ml śmietanki kremówki. Dodać połamaną na małe kawałeczki mleczną czekoladę i całość mieszać, do czasu powstania jednolitej polewy. Odstawić na bok.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję kremu. Zwinąć naleśnik. Na wierzchu nałożyć jeszcze odrobinę kremu i posypać orzeszkami.
- Na koniec ozdobić kilkoma połamanymi batonikami i polać roztopioną czekoladą. Smacznego!
UWAGA – wersja z mniej słodkim kremem:
- Inaczej robi się krem – pozostałe kroki pozostają bez zmian.
- Zimną śmietankę zmiksować na sztywno, dodać zmielony minimum 3-krotnie twaróg i delikatnie wmieszać go w masę. Kolejno dodać kajmak (w ilości wedle uznania – do smaku) oraz bardzo drobno posiekane orzechy (które wcześniej należy lekko zarumienić na patelni) i delikatnie wymieszać.
OMG ślinotok
Dla takiego naleśnika to warto, na chwilę zapomnieć o diecie
Wyglądają słodko tak kusząco… :)