Naleśniki Magdy Gessler – to naleśniki wręcz idealne ;) Udaje się nawet ten pierwszy! Jej przepis jest bardzo podobny do naszego przepisu na naleśniki, aczkolwiek są pewne małe różnice.
Przepis na naleśniki wg Magdy Gessler
Magda Gessler to znana polska restauratorka, która dla wielu jest inspiracją, a jej przepisy uznawane za wzór idealnych przepisów kuchni polskiej (i nie tylko). Większość z nas pewnie zna ją z telewizji, gdzie jest główną postacią w Kuchennych Rewolucjach oraz w programie Master Chef.
Dzięki jej poradom a propos przepisów wiele restauracji stanęło na nowo na nogi. My póki co mieliśmy okazję odwiedzić jedną taką restaurację i musimy przyznać, że jedzenie tam jest naprawdę pyszne.
Poniżej znajdziecie przepis na naleśniki Magdy Gessler, które trochę różnią się od mojego ulubionego przepisu na naleśniki. Przede wszystkim zwykła woda została zamieniona na wodę mineralną gazowaną, a także w cieście nie ma oleju. Dzięki dodaniu wody gazowanej do naleśników są one bardziej delikatne i puszyste, więc na pewno sprawdzą się jako naleśniki do krokietów (są elastyczne i nie łamią się przy zawijaniu). Tak więc przy najbliższej okazji zachęcamy do wypróbowania przepisu na naleśniki Magdy Gessler! Uwierzcie nam na słowo, że są naprawdę super! :)
Naleśniki Magdy Gessler – Składniki:
- 1,5 szklanki mleka (375 ml)
- 1,5 szklanki wody gazowanej (375 ml)
- 2 duże jajka (klasa L)
- 2 szklanki mąki pszennej – ok. 300 g (przy założeniu, że 1 szklanka pomieści 150 g mąki pszennej)
- szczypta soli
- masło klarowane (lub ewentualnie olej rzepakowy do smażenia)
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na naleśniki Magdy Gessler:
- Jajka umyć, rozbić i wrzucić do misy miksera. Dodać szczyptę soli i ubić je na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną oraz mleko i wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. W tym celu należy nabrać łyżką ciasto, a następnie przechylić ją pionowo – jeśli ciasto spływa i jednocześnie pokrywa powierzchnię łyżki to jest ok. Jeśli ciasto jest za gęste, to polecam dodać trochę więcej wody gazowanej. Jeśli zaś za rzadkie to dodać odrobinę mąki pszennej przesianej przez sitko.
- Magda Gessler zaleca by naleśniki smażyć na płaskiej patelni (najlepiej takiej specjalnej do naleśników) oraz na maśle klarowanym. Jeśli takiego nie macie, to możecie zamiennie użyć oleju rzepakowego.
- Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Z podanych wyżej składników uzyskałam 10 naleśników o średnicy 22 cm.
- Naleśniki Magdy Gessler można podawać ze swoim ulubionym nadzieniem, zarówno na słodko, jak i naleśniki na słono, np. z farszem pieczarkowym. Smacznego!

… kiedy zacząłem robić naleśniki okazało się , że nie mam oleju ale mam masło klarowane i wyszło na to, że to naleśniki wg Pani Gessler, zdecydowanie polecam masło do smażenia, co do reszty to zadanie nie jest na tyle trudne aby się tym chwalić… a nadzienie – dodałem do tego serowego trochę miodu … absolutna pycha
a ja dodaję jeszcze opakowanie budyniu w proszku i są lepsze od tych co tu proponują, a jak mają być na słono to zamiast budyniu daję dwie łyżki mąki ziemniaczanej… Naleśniki są wręcz aksamitne i bardzo delikatne
Naleśniki wyglądają bosko. Zarumienione w sam raz.
Przeciez to przepis kazdego i znany od lat. Nic w tym nowego i wcale nie jest to przepis Pani Gessler. Prawie kazdy tak smazy,
Ja też tak zawsze robię naleśniki.Ale kto wie,może woda gazowana jeszcze je ulepszy .Spróbuję !
odkryła Amerykę!
Bea, woda gazowana jest obowiązkowa przy cieście na naleśniki. Stają się pulchne. Pozdrawiam Ania.
Ja robie od wielu, wielu lat takie ciasto nalesnikowe, nie znajac przepisow Pani Magdy Gessler…..
Jaki to przepis Magdy G.? Ja robię naleśniki w takich proporcjach “od zawsze”,
a mam już lat 50+.
Ja również tak smażę naleśniki od prawie 40 lat…
… a ja od 45 chociaż nie wyglądam …
Uwielbiam naleśniki, więc chętnie wypróbuję ;)
Pani Magda choć ekscentryczna na gotowaniu się zna więc spróbuję :)
jeszcze nie robiłam jej naleśników, chyba czas się za to zabrać
wyglądają pysznie:)