Przepis na naleśniki z idealnymi proporcjami składników

Naleśniki przepis podstawowy


Naleśniki przepis podstawowy. Kto nie lubi naleśników? Chyba mało kto ;-) Jedni wolą je jeść w wersji wytrawnej, inni wolą naleśniki na słodko. Ja należę do tych, co bez przerwy mogliby zajadać naleśniki wytrawne, a tymi na słodko też nie pogardzę. Długo szukałam odpowiednich proporcji na naleśniki, aż wreszcie ten przepis wydaje mi się tym najlepszym i stosuję go już od dłuższego czasu. Naleśniki z tego przepisu nie wychodzą grube i tłuste, co dla mnie jest najważniejsze :) W dodatku są elastyczne i łatwo się je zawija, tak więc sprawdzą się idealnie do krokietów.

Przepis na naleśniki

Niby naleśniki to taka prosta rzecz i każdy powinien potrafić je wykonać. Jednak często piszecie, że Wasze naleśniki wychodzą nieapetyczne, przyklejają się do patelni, rozrywają lub kiepsko zawijają w rulon. Tak więc spieszę Wam z pomocą i podaje nasz sprawdzony przepis na naleśniki. Ciasto na naleśniki z tego przepisu jest super proste i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy wszystko robić dokładnie krok po kroku i trzymać się dodatkowych wskazówek, by stworzyć naleśniki idealne. Do zrobienia tych naleśników nawet nie musicie używać miksera, wystarczy ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Poniższe naleśniki smakują idealnie zarówno na słodko, jak i wytrawnie,więc możecie je podawać z dowolnym farszem.

Ciasto na naleśniki

Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by stworzyć naleśniki, które zawsze się udają. Będzie to mąka (używam z reguły mąki pszennej tortowej lub mąki uniwersalnej), jajka, szczypta soli, olej oraz mleko i woda. Oczywiście mleko możecie całkowicie zastąpić wodą, najlepiej gazowaną, dzięki czemu ciasto na naleśniki będzie elastyczne i delikatne. Z takiego ciasta na naleśniki można zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety. Zobacz nasz przepis na: świąteczne krokiety z kapustą i grzybami.

Naleśniki przepis podstawowy – Składniki:

  • 2 jajka (u mnie rozmiar M)
  • 200g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki – przy założeniu, że 1 szklanka= 150 g mąki)
  • 200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
  • 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia

*szklanka o obojętiści 250 ml

Idealne naleśniki z mąki pszennej i mleka

Naleśniki przepis podstawowy – Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać przez sitko do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Jeśli zależy nam, by naleśniki były bardziej delikatne, puszyste i elastyczne, to zamiast zwykłej wody warto dodać wodę gazowaną. Takie naleśniki wtedy super fajnie dają się zawijać, co szczególnie przydaje się, jeśli robimy świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. Takie naleśniki z wodą gazowaną nie łamią się, a po zawinięciu ładnie trzymają swój kształt i łatwo dają się panierować i smażyć.
  2. Miksować ciasto naleśnikowe do czasu powstania gładkiej masy, pozbawionej jakichkolwiek grudek (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło.

Jak zrobić naleśniki? Czyli kilka słów o smażeniu naleśników.

  1. Patelnię (najlepiej taką specjalną do smażenia naleśników) rozgrzać z odrobiną oleju. Pamiętaj, że głównym sekretem udanych naleśników jest dobrej jakości patelnia i dobrze rozgrzana! Tak więc nie rozgrzewaj jej zbyt szybko ani na zbyt dużym płomieniu. Lepiej dać jej czas, by na mniejszym płomieniu rozgrzała się równomiernie. Można patelnię spryskać olejem lub delikatnie natłuścić ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem. Przed smażeniem nalży zamieszać ciasto, by było jednolite. Następnie za pomocą chochelki nalewać porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano, na nie za dużym płomieniu. Pamiętaj, by na patelnię wlewać tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni i nie była zbyt gruba, gdyż grube naleśniki gorzej się zawija. Po nalaniu porcji ciasta na naleśnik, podnieść patelnię nad palnik i lekko nią zakołysać, by ciasto równomiernie rozeszło się na całej powierzchni patelni. Naleśniki najlepiej obracać na drugą stronę za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki. Druga strona naleśnika z reguły wymaga krótszego czasu smażenia niż pierwsza. Tak samo pierwszy naleśnik z reguły smaży się dłużej niż kolejne porcje.
  2. Po usmażeniu przełożyć naleśniki na talerz i na czas smażenia kolejnych porcji, przykryć je talerzykiem lub folią spożywczą. Dzięki temu również naleśniki nie wyschną i pozostaną elastyczne. Po usmażeniu nadziewać naleśniki ulubionym nadzieniem i podawać. Smacznego!
  3. Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 5 naleśników o średnicy 28 cm.

Może zainteresujesz się również przepisem na: Naleśniki budyniowe

naleśniki przepis podstawowy z mąką pszenna, wodą i mlekiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

38 odpowiedzi na “Naleśniki przepis podstawowy

  1. Agata :

    Wczoraj robiłam naleśniki z tego przepisu. Pierwszy raz z wodą niegazowaną i wyszły pyszne. Mąż smażył i wszystkie się udały :)

  2. dora :

    najlepsze i najdelikatniejsze naleśniki na świecie to są na śmietanie, rozpływają się w ustach, parę osób z mojej rodziny wypróbowało i nikt nie robi teraz inaczej. NIEBO W GĘBIE!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.